Vertrek ex-korpschef politiezone Vlas definitief geregeld

Rino Defoor. © PZ Vlas
Olaf Verhaeghe

Er is een definitieve regeling voor hoofdcommissaris Rino Defoor, korpschef van de politiezone VLAS. Vanaf 1 oktober 2017 wordt hij gedetacheerd naar de Federale Politie, die hem bijgevolg volledig opneemt in haar loonlijst. Dat melden de drie burgemeesters van Kortrijk, Kuurne en Lendelede.

Hij wordt beleidsadviseur van de Directeur-generaal van de Bestuurlijke Politie, en voert daarnaast ook opdrachten voor de Commissaris-generaal verder uit. Het akkoord voor deze detachering werd geformaliseerd tijdens het Politiecollege van vrijdag 8 september 2017. Het politiecollege stemt ook in met de neerlegging van het mandaat van korpschef. Op 1 oktober gaat Defoor dus aan de slag bij de Federale Politie. Die neemt de ex-Vlas-korpschef ook volledig op in haar loonlijst.

Rino Defoor besliste midden juli een stap opzij te zetten als korpschef. Aanleiding voor dat ontslag waren wat spanningen met het korps en de vakbonden. Dat escaleerde toen er sprake was van een vermeend handgemeen met een van zijn agenten. Provinciegouverneur Decaluwé moest zelfs, op vraag van de burgemeesters van Kortrijk, Kuurne en Lendelede, tussenkomen om te bemiddelen. Alles wordt nu voorgelegd aan de Politieraad van 25 september 2017. De bemiddelingsopdracht van de gouverneur is afgesloten.

CD&V hekelde regeling

Een tweetal weken terug hekelde oppositiepartij CD&V bij monde van voormalig Kortrijks burgemeester Stefaan De Clerck de ontslagregeling van de vertrekkende korpschef. “Met die detachering op zich heb ik geen problemen“, stelde De Clerck toen. “Op voorwaarde dat de federale politie aan PZ Vlas terugbetaalt wat de zone aan Rino Defoor moet betalen. Dat gaat niet alleen om zijn wedde, maar ook om vergoedingen en een bedrijfswagen.”

Mocht dit tijdelijk zijn, dan zou ik me daarin nog kunnen vinden”, zei hij nog. “Er is altijd sprake van een overgangsperiode. Maar er werd gestipuleerd dat het ‘voor onbepaalde tijd’ is. Dat kan mijn inziens niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier