Stefaan De Clerck: “Ex-korpschef voor onbepaalde duur uitbetalen kan niet”

Stefaan De Clerck. © JVGK
Axel Vandenheede

In een videoboodschap kwam Stefaan De Clerck nog eens terug op het opstappen van Rino Defoor als korpschef bij PZ Vlas. “Dat hij voor onbepaalde duur betaald zal worden door de politiezone, kan mijns inziens niet”, stelt hij.

Op 16 juni van dit jaar zette Rino Defoor een stap opzij bij politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede). De interne spanningen waren te groot geworden. Het opstappen was het resultaat van een bemiddelingsopdracht van gouverneur Carl Decaluwé, op vraag van het politiecollege van Vlas. Defoor werd uiteindelijk gedetacheerd door de federale politie.

CD&V Kortrijkhttps://www.facebook.com/cdenvKortrijk/https://www.facebook.comFacebook1281

In juni werd het zo voorgesteld dat Rino Defoor in het belang van het korps zelf een stap opzij had gezet als korpschef van de Politiezone VLAS. Ingevolge een aantal incidenten was zijn positie immers onhoudbaar. Er heerste groot wantrouwen binnen het korps. Wat blijkt nu? Burgemeester Vincent Van Quickenborne heeft zonder enig onderzoek, zonder enig overleg met het korps en zonder inspraak van de politieraad, Rino Defoor verschoond van alle schuld. Meer nog, hij heeft hem zelfs beloond. Rino Defoor zal voor onbepaalde duur verder kunnen genieten van al zijn materiële voordelen (auto, gsm, vergoedingen,…). PZ VLAS zal Rino Defoor dus betalen voor een job die hij niet meer uitoefent. Dit is onaanvaardbaar en een daad van onbehoorlijk bestuur. Burgemeester Vincent Van Quickenborne moet volledige transparantie bieden over de gang van zaken. PZ Vlas mag niet het slachtoffer worden van de ganse situatie.

Geplaatst door CD&V Kortrijk op maandag 28 augustus 2017

video1.0https://www.facebook.com/cdenvKortrijk/videos/1486690888066303/500

Met die detachering op zich heb ik geen problemen“, stelt Stefaan De Clerck (CD&V), gewezen burgemeester van Kortrijk. “Op voorwaarde dat de federale politie aan PZ Vlas terugbetaalt wat de zone aan Rino Defoor moet betalen. Dat gaat niet alleen om zijn wedde, maar ook om vergoedingen en een bedrijfswagen.”

Dossier herbekijken

Maar dat blijkt niet het geval. “Mocht dit tijdelijk zijn, dan zou ik me daarin nog kunnen vinden. Er is altijd sprake van een overgangsperiode. Maar hier wordt gestipuleerd dat het ‘voor onbepaalde tijd’ is. Dat kan mijn inziens niet. Daarom dring ik erop aan dat dit dossier herbekeken wordt door het politiecollege.”

Rino Defoor.
Rino Defoor.© PZ Vlas

De Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne, voorzitter van het politiecollege van PZ Vlas, geeft geen commentaar en verwijst naar gouverneur Carl Decaluwé, nota bene CD&V en Kortrijkzaan. “Het enige wat ik kan zeggen is dat ik enkele maanden geleden op vraag van het politiecollege een bemiddelingsopdracht heb aanvaard. Ik deed dat omdat ik ervoer dat de spanningen binnen de politie heel groot waren en er een oplossing moest komen. Die oplossing was de detachering van Rino Defoor naar de federale politie.”

Die procedure moet nog gelopen worden. Volgende week komt dit dossier voor op het politiecollege en eind september op de politieraad. Beide organen moet dit nog goedkeuren”, besluit de gouverneur.

Ook Vlaams Belang kritisch

Ook oppositiepartij Vlaams Belang liet zich in een Facebookpost kritisch uit over de situatie met de voormalige korpschef en de burgemeester van Kortrijk. “Eerst houdt burgemeester Van Quickenborne hem een hand boven het hoof door in de media te liegen over het agressie-incident. Maar nu blijkt – erger nog – dat zijn vriend (ex-korpschef Rino Defoor, red.) nog verder wordt betaald voor de job die hij niet meer uitvoert”, klinkt het bij Vlaams Belang. “Ongezien en onaanvaardbaar!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier