SOS Amateurvoetbal

Wouter Vander Stricht

Onze chef sport trok de voorbije weken de provincie langs clubleiders van het amateurvoetbal in West-Vlaanderen.

Eden Hazard begon te shotten voor Stade Brainois, Kevin De Bruyne bij KVE Drongen en (als we iets verder in de tijd mogen teruggaan) Marc Degryse bij KVC Ardooie. Om maar even te onderstrepen dat de eerste stappen van onze beste voetballers vaak gezet worden bij ploegen die zich een eind onder het profvoetbal bevinden. Daarom ook dat de bondsbobo’s het belang van de basis van de voetbalsport niet kunnen overschatten. Maar dat doen ze ook niet. Integendeel. De voetbalbond gaat prat op de tienduizenden leden, maar alle centen gaan naar de nationale teams en het profvoetbal met een leger aan buitenlanders. Naar een heel klein percentage van de KBVB-leden dus.

Voor voetbalfans is het niet altijd gemakkelijk om zich te vereenzelvigen met een team waarin de buurjongen geen plaats meer heeft

Al lang weerklinkt de vraag van de kleinere clubs om niet meer in concurrentie met het profvoetbal te worden gezet, maar tot nu toe werd ze daarin niet gehoord. Als Cercle en Club straks om 14.30 uur de Brugse derby betwisten, zijn er over heel West-Vlaanderen tegelijkertijd tientallen wedstrijden aan de gang. Met vaak geen 100 man langs de lijn. Het is voor de lokale voetbalfan ook niet meer makkelijk zich te vereenzelvigen met een team waarin geen plaats meer is voor de buurjongen. In een dorpsclubje speelt soms geen enkele speler uit de eigen jeugd, het aantal nieuwkomers (en vertrekkers) overstijgt in het tussenseizoen vaak de tien spelers en wat napraten in de kantine is er ook niet altijd meer bij. Sommige spelers stappen immers rechtstreeks van de kleedkamer in de wagen of dagen enkel op in de kantine voor de verplichte, korte acte de présence.

Lees ook de reportage: Wie zal centen blijven pompen in onze clubs?

Heel wat clubs kiezen nu ook voor een B-team met daarin louter eigen jeugd en daar zie je dan wel wat meer volk voor opdagen. De spelers die daar uitblinken, moeten echter de lokroep van naburige teams weerstaan. Hoewel het zich mijlenver van het profvoetbal afspeelt, gaat in ons provinciale voetbal wel degelijk nog veel geld om. In die mate zelfs dat sommige spelers hun voetballoon mee in rekening brengen voor de afbetaling van hun woning. De tijd dat de wedstrijdpremie rechtstreeks naar de kantine terug vloeide, ligt al een tijdje achter ons.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier