Cafédief krijgt spijt, excuseert zich bij uitbaters en brengt gestolen geld terug

© Google Maps
Redactie KW

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag ging een brutale inbreker aan de haal met de inhoud van de kassa van het Lauwse café Pauline & Paulette. De man, een dertiger uit de buurt, stal zo’n 1.000 euro. Donderdag kreeg het verhaal echter een verrassende, opvallend positieve wending.

Door Christophe Lefebvre

James Van Mechelen, een van de uitbaters van het getroffen café, beleeft een erg emotionele week. “Sophie – mijn collega die aanwezig was in het café tijdens de feiten – en ikzelf waren eigenlijk nog altijd aan het bekomen van wat er hier gebeurd was, toen we plots een berichtje via sociale media kregen.”

Veel vragen

Geen zoveelste bericht van steun maar eentje van de dader zelf. “We hadden de inbraak zelf online bekendgemaakt en hebben ook steun gehad van lokale media. Het nieuws heeft zich razendsnel verspreid. Vooral het artikel op KW.be werd lokaal veel gedeeld en dat moet de dief toch aangesproken hebben“, vertelt James.

De overvaller, een dertiger uit de regio, ging onder impuls van zijn familie over tot bekentenissen. “We spraken af dat we elkaar in persoon zouden ontmoeten, want naast de schade heerste bij ons ook de grote waarom-vraag”, aldus James nog. “Waarom koos hij net ons café uit? Waarom had hij geen schaamte? Waarom waren wij de pineut? Ik beken dat ik eerst dacht dat het loze woorden waren, maar hij verscheen stipt en op de afgesproken plaats.”

James Van Mechelen van café Pauline & Paulette.
James Van Mechelen van café Pauline & Paulette.© CLL

Geldnood

James kreeg niet alleen een deel van het gestolen geld terug, hij kreeg ook de antwoorden waar hij naar op zoek was. “Hij legde uit dat hij die avond flink aan de fles had gezeten”, aldus de cafébaas. “Zijn gezin zat in geldnood, hij wist niet meer wat hij moest doen en besloot dan maar op strooptocht te trekken. Het is toeval dat hij net ons café uitkoos, het kon evenzeer een andere plaats geweest zijn.”

Over het verdere vervolg kan James helaas geen uitspraken doen. “Natuurlijk begrijp ik dat mensen domme dingen doen, wanneer ze in de penarie zitten”, klinkt het enigszins begripvol. “Laat ons echter niet vergeten dat hij nog steeds heeft ingebroken en dat het gerecht ook zijn werk moet doen. Hij gaf ons een enveloppe met daarin een deel van het geld en een ontroerende handgeschreven brief met zijn verontschuldigingen. We willen die mens niet nog dieper in de put duwen. We laten de zaken over aan justitie zodat zij gepast kunnen oordelen. We kunnen alleen maar hopen dat hij dergelijke stommiteiten nooit meer uithaalt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier