James Van Mechelen, één van de twee uitbaters van het café gelegen op het kruispunt van Lauwe Plaats, kan het nog altijd niet vatten. Een onverlaat drong, in de nacht van zaterdag op zondag, binnen in het café en stal er voor meer dan 1.000 euro. Sophie, zijn zakenpartner, was nog steeds aanwezig in het café.

Om één of andere onverklaarbare reden viel ze in slaap, pardoes op de toonbank en toen kwam een onbekende man binnen

"Als we de beelden van de camera bekijken, slagen we er nog steeds niet in om dit allemaal te begrijpen", aldus James. "Zaterdagnacht, iets na 1 uur in de morgen, verliet de laatste klant het café. Sophie, mijn zakenpartner, wenste het personeel een goede nacht en besloot de boekhouding verder af te werken. Als handelaars moeten we de papieren invullen op de meest onmogelijke momenten, dus profiteerde ze van het sluitingsuur om nog snel de laatste papieren in te vullen. Omstreeks 1.30 uur viel ze in slaap, op de toonbank. En toen sloeg het noodlot toe."

Dat noodlot kwam die avond in de vorm van een man, die de kassa en de inhoud van haar handtas met zich meenam. "Toen de laatste werknemer vertrok, sloot hij de voordeur niet", vervolgt James. "Sophie bleef nog zitten dus dat was ook helemaal niet nodig. Om één of andere onverklaarbare reden viel ze in slaap, pardoes op de toonbank en toen kwam een onbekende man binnen. Met een ongeziene arrogantie en kalmte nam hij de kassa, beide gsm's van Sophie en nog wat cash geld met zich mee."

Vraagtekens

Het is net die kalmte en arrogantie die de uitbaters de gordijnen injagen. "Op de camerabeelden is duidelijk te zien dat een onbekende het café binnen stapt, naar Sophie gaat, kijkt of ze goed slaap en dan het gebouw gaat fouilleren. Het is angstaanjagend die beelden te zien. Hij fouilleert de volledige zaak en vertrekt dan met de kassa en beide gsm's van de zaak."

Als hij die gsm terug brengt, dan zijn wij bereid de diefstal door de vingers te zien

De dief is dermate rustig, dat zowel James als Sophie zich heel wat vragen stellen. "Heel veel weten we niet. Wat we wel weten is dat het meer dan 10 minuten duurt eer hij door heeft dat hij duidelijk zichtbaar is voor onze camera's. Meer nog, wanneer hij de camera's opmerkt, lijkt het wel alsof het hem helemaal niets kan schelen. Hij neemt rustig de tijd om een bivakmuts op te zetten en dan gewoonweg verder te doen. Hij verdwijnt met bijna 1.000 euro alvorens Sophie opnieuw wakker wordt."

Foto's overleden vader

Wanneer de zaakvoerster de ogen opent, is de ontnuchtering groot. "Sophie begreep helemaal niet waarom ze op de toonbank in slaap viel, maar toen ze wakker werd begreep ze meteen dat er iets fout was", laat James ons nog weten. "Het is pas toen ze de camerabeelden zag, dat ze begreep dat ze het slachtoffer was geworden van een diefstal. Een bijzonder drieste diefstal, waar we echt van denken dat Sophie werd verdoofd voor dat de dader zijn gang ging."

© Google Maps

Onbekend is de dader misschien niet echt. "De camerabeelden onthullen meer dan alleen zijn gezicht", vult James nog aan. "We zien hem vertrekken met een bestelwagen van een lichte kleur", sluit James nog af. "Maar de camerabeelden plaatsten we ook op Facebook. Het duurde niet lang alvorens we vernamen dat de dader een lokaal iemand was. We hopen dan ook dat hij berouw heeft van zijn daden en hij de zaken probeert goed te maken. Hij stal immers de gsm met daarop de laatste foto's van de overleden vader van Sophie, foto's die met geen geld van de wereld vervangen kunnen worden. Als hij die gsm terug brengt, dan zijn wij bereid de diefstal door de vingers te zien."

Getuigen van het voorval kunnen zich altijd, al dan niet anoniem, melden bij politiezone Grensleie.

(CLL)