Wibilinga maakt boek over de Moorseelse hofsteden

Wibilinga duikt in de geschiedenis van Moorseelse hofsteden. We herkennnen schepen van Erfgoed Geert Breughe, Geert Opsomer, Eric Vanhee, Johan Wybaillie, Steven Bels, John Delahaye, Freddy Vens en Didier Stragier. © SLW
Stefaan Lernout

De werkgroep Hofsteden van heemkundige kring Wibilinga publiceert regelmatig een historisch document van een Wevelgems of Moorseels boerhof. De Moorseelse afdeling stelde op maandag 25 februari twee publicaties voor: De Mote en Ter Schevels.

Heemkundige kring Wibilinga is meer dan vlas en koers. De werkgroepen Hofsteden duiken de archieven in om meer informatie te verzamelen rond een bepaald boerhof. Het boek is het resultaat van maanden opzoekingswerk.

De afdeling uit Moorsele stelde op maandag 25 februari ineens twee monografieën voor. Geert Opsomer presenteerde zijn verhandeling over hofstede De Mote, Johan Wybaillie die over Ter Schevels, die hij samen met John Delahaye maakte.

De Lantboucken

De publicaties vertellen het verhaal van het gebouw en landerijen, zijn bewoners, hun verhalen, problemen en successen. Het resultaat is een blik op de geschiedenis van die boerderij, maar ook op die van het dorp en de gemeenschap. “Ter Schevels is het hof tussen de Ledegemstraat en de Overheulestraat”, aldus medeauteur Johan Wybaillie. De eerste documenten gaan terug tot 1517, de auteurs vinden hun informatie in De Lantboucken die Lut Vanoverberghe in bewaring heeft. Ook de rijks- en stadsarchieven speuren ze af en de fijnste vondsten komen vaak van de boeren zelf. “We verzamelen alles wat we over het hof vinden”, zegt Johan. “Dat levert verrassende inzichten op. Zo konden we via luchtfoto’s zien dat Ter Schevels en de omgeving heel zwaar getroffen was tijdens WO II.”

Doos gaat open

“Het ene document leidt je naar een andere vondst”, vult John Delahaye aan. “Je ontdekt vaak verbanden. Zo had de ene hofstede door huwelijken of overname een band met een andere hoeve. We hebben ondertussen weeral voldoende inspiratie voor een volgende monografie.”

“Heel veel informatie vind je bij de boeren zelf”, weet Steven Bels. “Zeker van de laatste honderd jaar. Maar ze moeten hun doos willen opendoen! Die bevat eigendomsoverdrachten, aan- en verkoopaktes en allerlei brieven. Eens je hun vertrouwen hebt, gaat de doos open!”

Unieke blik op verleden

De andere monografie handelt over hoeve De Mote in de Heirweg 44. “Die is beter gekend als De Vermeerschkes”, zegt auteur Geert Opsomer. “Die viel onder de heerlijkheid van Salinus.

De vader van Mitte Corneillie – een illustere figuur uit de Moorseelse geschiedenis – was er begin 19e eeuw al eigenaar van. Toen Mitte stierf, ging het hof naar haar vriend en kunstenaar Pepin Lowie. Zijn dochter Amalia huwt er met een ‘De Geest’, de familie zou er drie generaties lang blijven. Didier De Geest runt er vandaag een tuinbouwbedrijf.”

Vanwaar komt de interesse in de hofsteden van Moorsele en Wevelgem? “Heel simpel, ze geven een unieke kijk in de geschiedenis”, aldus Wibilinga-voorzitter Didier Stragier. “Je moet beseffen dat er 100 jaar geleden in Moorsele behalve de kerk en enkele korteweunders vooral boerderijen waren, 140 in totaal. Die publicaties hebben een historische waarde, maar zijn zo uitgebreid dat we ze niet in ons tijdschrift kunnen brengen. Vandaar dat we ze uitbrengen als aparte monografieën”, besluit de voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier