Witte kerst

Wim Lybaert
Wim Lybaert Moestuinier

Televisiemaker, moestuinier en Bruggeling Wim Lybaert laat zich inspireren door mensen die zijn hart verwarmen, momenten die hij nooit wil vergeten en het goeie West-Vlaamse leven.

Im dreaming of a white Christmas. Just like the ones I used to know Hoor ik je meeneuriën? How-how-how! Wist je dat het al van 1964 geleden is dat we bij ons nog een echte, witte kerst hadden? Al 53 jaar dat mensen teleurgesteld zijn omdat het niet sneeuwt op die magische 25 december. Maar waarom moet het per se sneeuwen, waarom is kerst pas geslaagd als hij wit is?

Het KMI hanteert als definitie voor een witte kerst: een gesloten sneeuwdek van minstens 1 cm in Ukkel op 25 december om 8 uur ‘s morgens. Wat er later die dag gebeurt, maakt geen verschil meer. Sinds 1906 was dat elf keer het geval en dat moeten we dan nog met een korreltje (strooi)zout nemen… Want er mag dan in 2009 en 2010 om 8 uur ‘s morgens wel wat sneeuw gelegen hebben in Ukkel, hier in West-Vlaanderen hebben we toen geen vlokje zien vliegen…

Kunnen we Charles Dickens de schuld geven van onze obsessie voor een witte kerst? Zijn A Christmas Carol uit 1843 is een ode aan kerst zoals kerst volgens Dickens moet zijn: pure nostalgie… met sneeuw! Hij verwerkte persoonlijke verhalen en herinneringen in zijn ultieme kerstsensatie. Toen hij nog kind was, sneeuwde het vrijwel altijd in december, vandaar dat Dickens kerst onlosmakelijk met sneeuw verbond, en dat wij dat nu nog altijd doen. Klein detail: Charles Dickens’ jeugd speelde zich af in de periode 1810-1820, oftewel de kleine ijstijd…Of komt het door de Coca Cola-reclamecampagnes? Die kleuren nu in zalige kerstkleuren: rood, groen en… wit! Of wordt onze kerstsneeuwzucht gevoed door de media? In de komkommertijd rond de kerstperiode zoeken journalisten naar nieuws. Een discussie of we al dan niet een witte kerst willen, wensen of krijgen is lekker makkelijk nieuws en mensen vinden dat altijd leuk.

Volgens de voorspellingen is de kans op een witte kerst dit jaar ook weer uiterst klein. Maar ik vraag mij af: moeten we wel dromen van een witte kerst? Weet je nog, die eerste sneeuw op 11 december, een kleine twee weken geleden? Om 8 uur ‘s morgens begon het hier in West-Vlaanderen te sneeuwen, de witte dwarrelwolk trok het hele land over en binnen de kortste keren lag België plat: gigantische files, het openbaar vervoer draaide in de soep, stroompannes… Stel je voor dat dit gebeurt op 25 december: geen kerstfeest bij de (schoon)familie, geen kroketjes of gevulde kalkoen, geen kerststronk. Laat die idee-fixe van een witte kerst wegsmelten en laat het weer maar heerlijk bijzaak zijn op 25 december. Zalig Kerstfeest allemaal!