West-Vlaanderen in beeld

18/01/19 om 06:00 - Bijgewerkt op 17/01/19 om 18:27

Op West-Vlaanderen raak je nooit uitgekeken. Wekelijks stellen de beste West-Vlaamse fotografen scherp op onze provincie.

West-Vlaanderen in beeld

"Al sinds mijn tiende ben ik gefascineerd door alles wat met luchtvaart te maken heeft en die passie is alleen maar gegroeid. Door de jaren heen heb ik heel wat vliegtuigen en helikopters gefotografeerd in binnen- en buitenland. Ik beheer ook de site en nieuwsbrief van de gespecialiseerde website Hangar Flying."

"Toen ze bij mijn vroegere werkgever een fotograaf zochten voor Brugge ben ik meer de weg van de algemene fotografie opgegaan. Ik werk vandaag nog altijd als fotograaf in bijberoep, maar net iets minder omdat het moeilijker te combineren valt met het gezinsleven. Luchtvaartfotografie blijft echter wel een belangrijk onderdeel. Ik probeer niet zozeer alle vliegtuigen te 'verzamelen', maar ik speel wel heel graag met beeldcompositie."

"Heel recent konden spotters een aantal trainingsvluchten bijwonen van de Seaking, die in maart officieel met pensioen gaat. Toen ik dit plasje zag op de basis ben ik door mijn knieën gegaan om dit beeld te kunnen maken. Een beetje symbolisch voor het toestel dat straks aan de grond blijft. Het is een helikopter die tot de verbeelding spreekt bij de meeste mensen, door zijn heldenstatus en ook door de reeks en film Windkracht 10. Zelf ben ik ooit eens twee uur mee geweest met de Seaking voor een reportage en werd ik zelfs gewincht op een schip. Een heel speciale ervaring. Zijn opvolger oogt jammer genoeg letterlijk iets minder kleurrijk."

Tom Brinckman (38) werkt als grafisch medewerker voor de Stad Brugge en is beroepsfotograaf. Info: www.fototom.be.

West-Vlaanderen in beeld

"We zitten zo'n 230 dagen per jaar op zee. Het zit ons duidelijk in het bloed. Terwijl mijn vader vandaag vooral alles regelt aan land, trekken mijn broer en ik de zee op met de Z-53. Hij is de schipper, terwijl ik de machinist en chef-kok ben. Je rolt daar haast in, al zijn we nooit verplicht geweest thuis om mee te gaan in het vissersverhaal. In 2008 ging het heel slecht in de sector en zag het er ook voor ons niet goed uit. Mijn ouders raadden me aan om iets anders te doen. Maar ik had al snel door dat iets anders niets voor mij was en ik keerde terug naar de visserij. Tien jaar later heb ik echt het gevoel dat ik op mijn plaats zit. Mijn broer en ik hebben twee totaal verschillende karakters, maar we komen toch supergoed overeen."

"De passie voor fotografie kreeg ik mee van mijn opa. Het was ook met zijn materiaal dat ik op mijn twaalfde wat oefende. Ik heb mijn fototoestel altijd mee op zee, maar veel tijd om foto's te nemen is er vaak niet. De mooiste momenten zijn als de netten boven zijn, maar dan moet je hard werken. Deze foto nam ik toen we net klaar waren. De batterij van mijn fototoestel was plat, dus heb ik dit beeld snel met mijn telefoon vastgelegd. Of ik iets met mijn foto's wil doen? Misschien ooit wel, maar ik ben nu al amper thuis. En die tijd besteed ik dan liever aan mijn vriendin."

Jason Savels (23) uit Heist-Aan-Zee is machinist op een vissersboot en hobbyfotograaf. Info: www.instagram.com/jasonsavelsjs

West-Vlaanderen in beeld

"Zoals zovelen kocht ik een goed fototoestel om foto's van mijn kinderen te nemen, maar die waren niet goed. Dus zocht ik uit hoe het dan wel moest en begon ik langzaam maar zeker te experimenteren, ook op creatief vlak. Ik kwam de juiste mensen tegen, zocht veel online op en trok er vaak opuit."

"Ik hou van lijnen, compositie en architectuur, maar neem ook graag foto's met een lange sluitertijd in de natuur. In mijn foto's zie je heel vaak mijn voorliefde voor zwart-wit. Dat capteert heel goed de essentie van het beeld en straalt ook karakter uit. Zelfs als ik foto's neem als het licht heel goed zit, dan schakel ik over op zwart-wit, omdat je op dat moment ook heel mooi de schaduwen kan weergeven."

"Exposeren staat heel hoog op mijn verlanglijstje en het liefst zou ik een reeks maken rond het werk van de Spaanse architect Santiago Calavatra. Hij ontwierp het befaamde station Luik-Guillemins, waar je als fotograaf veel kanten mee uit kan."

"Als ik een locatie vind, dan kijk ik altijd wat ze zelf te bieden heeft. Het was even wachten aan de Menenpoort in Ieper, want er waren veel toeristen die dag. Ik vroeg een bevriende fotograaf om naar boven te kijken en met mijn groothoeklens kon ik dit beeld vastleggen. Er zijn weinig onontdekte plaatsen, daarom probeer ik altijd net iets anders te doen met wat ik zie."

Benny Van Den Bulke (36) woont in Adegem en werkt bij staalproducent Sidmar. Hij is een gepassioneerd hobbyfotograaf. Info: www.5000px.com/benny_bulke

West-Vlaanderen in beeld

"Tijdens mijn middelbare school trok ik een jaar naar het kunstonderwijs en daar kwam ik in contact met analoge fotografie. Dat is altijd wat blijven hangen. Er was ook een leerkracht die mij enorm in die richting stimuleerde. Ik hoop dan ook om ooit van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken. Daarom heb ik ondertussen ook een voltijdse fotografieopleiding gevolgd, want je voelt dat je daarmee wel een flinke stap vooruitzet."

"Deze foto nam ik nog voor mijn opleiding. Ik had zo'n beeld eens zien passeren op Instagram en wou het ook eens uitproberen. Dus googelde ik hoe je zoiets doet en trok daarna met een vriend naar het strand van Zeebrugge. Om dit effect te verkrijgen, vulde ik een klopper op met staalwol en bond die vast aan een touw. Daarna stak ik de wol in brand en liet de klopper ronddraaien, terwijl er een lange sluitertijd stond ingesteld. Ik had eigenlijk vrij snel dit beeld. En gelukkig maar, want die staalwol brandde snel op. (lacht) Het is een beeld waar ik trots op ben. Het liefst zou ik zoiets eens combineren met een modellenshoot. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar portret- en landschapsfotografie."

"Eigenlijk wil ik met mijn foto's aan zoveel mogelijk mensen tonen wat ik ontdek en zie in de wereld. Koude streken, zoals Noorwegen, fascineren mij enorm. Als fotograaf word ik bijvoorbeeld heel blij als het sneeuwt. Dan trek ik er meteen op uit."

Enrique Verhelle (24) uit Brugge is fotograaf. Info: www.instagram.com/enriqueverhelle

West-Vlaanderen in beeld

"Ik ben al twintig jaar bezig met fotografie, maar vijf jaar geleden besloot ik om zelfstandig in bijberoep te werken. Mijn vrouw doet de praktische kant van de zaak, zoals de afspraken opvolgen. Zo heb ik de ruimte om me op het creatieve te focussen. Het is ook handig als ze bij communieshoots de ouders afleidt. (lacht) Mijn vrouw is ook een goed klankbord als ik inspiratie nodig heb."

"Het leuke is dat mijn oudste dochter van elf nu ook de smaak te pakken heeft. We trekken er steevast samen op uit tijdens een foto-wandeling door Brugge van een bevriend fotograaf Andy McSweeny. Heel fijn om te zien hoe goed ze er al mee weg is. Op reis nemen we bewust meer foto's van onze kinderen, omdat we tijdens het jaar voelen dat foto's nemen eerder werkgerelateerd is."

"Met de kinderen trekken we ook elk jaar naar Kunstenfestival Watou, waar ik deze foto heb genomen. Op het moment zelf was ik me niet zozeer bewust van de mens die er ook op staat, maar het geeft wel een aardig beeld hoe groot het stuk wel is. Ik vond het heel inspirerend om te zien, zowel van op afstand als dichtbij."

"Ik droom eigenlijk van een reeks rond lederen fietszadels van Brooks. Ik fiets zelf heel graag en ik vind dat een fascinerend mooi object. Dus wie weet doe ik er wel nog iets mee."

Pieter Claerhout (41) uit Beernem is software-ontwikkelaar bij Twixl media en fotograaf in bijberoep. Info: www.jono-fotografie.be

West-Vlaanderen in beeld

© Suzan Debuysere

"Ik geef mobiele begeleiding thuis en in de klas aan kindjes met het syndroom van Down, een job die veel energie vraagt maar veel dankbaarheid geeft. Daardoor ben ik ook veel op pad. Mijn fototoestel heb ik haast altijd bij mij. En je zal het zien, net als je het niet bij hebt, zie je een heel mooi beeld." (lacht)

"Ik had thuis een compactcamera en mijn interesse voor fotografie is gaandeweg gegroeid. Een kleine acht jaar geleden kocht ik een spiegelreflexcamera. Daarna volgde ik een opleiding aan het CVO 3 Hofsteden in Kortrijk en zo ging de bal aan het rollen. Zelfstandig worden in bijberoep is nog niet aan de orde, want ik ben nog volop bezig aan mijn opleiding. Ik heb ook nog niet echt een stijl. Ik doe graag een beetje van alles, zoals onder meer straatfotografie. Het liefst breng ik het dagelijkse leven in beeld, dus vaak gaat het om spontane foto's. Zo is mijn broer, die ook het syndroom van Down heeft, een heel dankbaar figuur. Bij hem kan je niets forceren en zo heb ik het het liefst."

"Deze foto nam ik ook ergens onderweg, niet ver van de autosnelweg in Ieper. Ik was aan het experimenteren met licht en long exposure (lange sluitertijd, red.). Omdat er daar weinig licht is, leek me dat wel een leuke plek en ging ik aan de kant staan. Ik ben best blij met het resultaat."

Suzan Debuysere (26) uit Ieper werkt als ergotherapeute en is hobbyfotograaf. Info: http://www.instagram.com/suzandbsr

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!