West-Vlaamse jungle in Gent

"We houden zelf het meeste van tropische jungleplanten, dus die verkopen we in Broesse dan ook het meeste", aldus Celine en Brent. © Gillian Lowyck
Gillian Lowyck

West-Vlamingen kleuren Gent groen. En niet alleen binnen het stadsbestuur, ook elders in de stad zorgen onze provinciegenoten voor Gents groen. Dat ontdek je ook als je de jungle van Broesse binnenwandelt, een plantencafé uitgebaat door een jong West-Vlaams koppel. Een koffietje drinken omringd door tropische planten? Yes please!

Broesse, dat is Celine Vandenberghe (28) uit Aartrijke en Brent Delhaye (30) uit Eernegem. De twee leerden elkaar kennen in Gent en het was dan ook evident dat ze er bleven plakken. Sinds juni baten ze samen Broesse uit, een tropisch plantenkaffee, zoals ze zelf omschrijven. “Planten waren sowieso al onze passie”, vertellen Celine en Brent.

“Als we op reis gingen, bezochten we altijd eerst een botanische tuin. Thuis hebben we ook heel wat planten. We hebben het nooit helemaal geteld, maar het zijn er toch zeker honderd.”

Goede lichtinval

Celine werkte als freelance journalist en Brent was aan de slag in de machinebouw. Helemaal andere sectoren, dus. “We vonden allebei onze draai niet echt in onze vorige job. Ik ging met de fiets naar mijn werk en tijdens die fietstocht dacht ik na over wat ik nu écht wilde doen. We kenden het concept van een junglebar vanuit steden als Berlijn. Zoiets was er in Gent nog niet…”, zegt Brent. De twee waagden de sprong en Broesse is sinds juni 2018 een feit.

“Onze junglebar is niet zomaar een plantenwinkel”

“We zijn een tijdje op zoek geweest naar een geschikt pand”, bekent Brent. “Want bij een plantenwinkel is het uiteraard erg belangrijk dat er goede lichtinval is. Gelukkig vonden we dit pand in de Baudelostraat. Hier zijn er grote dakramen, perfect dus.”

Zeldzame planten

Broesse is niet zomaar een plantenwinkel. “Cactussen en vetplanten zul je bij ons niet zo vaak vinden”, vertelt Celine. “We houden zelf het meeste van tropische jungleplanten, dus die verkopen we in Broesse dan ook het meeste. We zoeken ook vaak zeldzame planten. Via de groothandel, maar we houden ook nauwe contacten met de kwekers. Zo konden we onlangs een zeldzame monstera variegata op de kop tikken.”

“Planten zijn onze passie. Thuis hebben we er wel honderd.”© Gillian Lowyck

Het is een druk komen en gaan in Broesse. Mensen drinken er iets in de tropische bar – ingericht met veel rotan – en kiezen een plant uit. Je kan kiezen uit een 800-tal exemplaren. “Marantas en calathea’s doen het erg goed”, klinkt het bij Brent en Celine. “Ook de pannenkoekenplant blijft in trek.”

Kamerplanten zijn populair; iedereen wil tegenwoordig thuis zijn eigen urban jungle. “We krijgen wel vaak jonge mensen over de vloer, ja. Kamerplanten zijn erg populair. Er is een hele bloeiende community van plantenliefhebbers op Instagram. Maar ook oudere mensen komen hier langs hoor. Voor hen heeft het dan misschien meer iets nostalgisch. Een plant waar ze mee opgroeiden, bijvoorbeeld…”

Ook voor plantenadvies

Mensen komen geregeld plantenadvies vragen aan Brent en Celine. “En die geven we vaak”, lachen ze. “De hele winkel is ingedeeld volgens soorten planten. Schaduwplanten staan bij elkaar, de zonnekloppers hebben een apart plekje. Die indeling alleen al helpt mensen al een heel eind op weg. We maken ook onze eigen kaartjes; hoeveel water heeft een plant nodig, hoeveel licht… Zo zie je in één oogopslag wat je nieuwe plant wil.”

Het is gezellig koffiedrinken tussen de honderden tropische planten.
Het is gezellig koffiedrinken tussen de honderden tropische planten.© Gillian Lowyck

Het uitbaten van een plantenwinkel heeft de passie van Brent en Celine alleen maar versterkt. “Ja, we zijn alleen maar dieper en dieper in de plantenwereld verzeild”, knikt het koppel. “En er staan nog heel wat planten op ons verlanglijstje…”

De favoriete planten van Brent en Celine

Hun favoriete planten? Een moeilijke vraag, zo blijkt. “Dat verandert eigenlijk heel vaak”, bekent Celine. “Vandaag ben ik fan van een Hawaiiaanse palm. Ook de hertshoornvaren vind ik bijzonder. De plant ziet er eigenlijk een beetje vreemd uit”, lacht ze.

Ook de planten in de aronskelkfamilie, zoals bijvoorbeeld de anthurium, dragen de voorkeur weg van Brent. “Ik hou ook van heel wat soorten in de philodendron-familie, en alocasia’s.” En wat staat er nog op het verlanglijstje? “Bepaalde soorten begonia’s, een monstera Thai Constellation… Nog heel wat dus. We blijven zoeken naar bijzondere, unieke en zeldzame soorten.”