“Vrijdagen zijn de leukste dagen van de week”

© Foto Kurt
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Geen boeiender ras dan het West-Vlaamse, vindt ook Stephanie Coorevits. De schrijfster, psychologe en televisiemaakster laat zich graag inspireren door de West-Vlamingen en hun gewoontes.

Momenteel staat de tweede reeks van Girls Talk online op VRT. NU. Ik zeg het zeker niet omdat ik de serie zelf gemaakt heb, maar alle afleveringen zijn bijzonder grappig en leerrijk. Dat kan ook moeilijk anders als je alleen maar slimme, coole vrouwen samenzet om te praten over dingen als muilen, vreselijke Tinderdates en alcohol. Vooral dat laatste onderwerp bleek geweldig populair te zijn. Het is geen geheim dat wij, Vlamingen, graag eens iets drinken maar dat we overmatig zuipen haast verheerlijken, was toch wel een tikje verrassend.

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik graag drink. Ik ben in mijn hele leven nog nooit een drankje tegengekomen dat ik niet lekker vind. Ik drink zo graag dat het een van mijn grootste angsten is om een alcoholverslaving te krijgen, omdat ik dan nooit meer zou mogen drinken. (Terwijl ik dit neerschrijf, besef ik hoe problematisch dit klinkt).

“Dat wij, Vlamingen, overmatig zuipen haast verheerlijken, was toch wel een tikje verrassend”

En ik weet heel goed dat te veel drinken niet goed is. Je hersencellen sterven er ‘en masse’ van af, je wordt er dik en opgeblazen van en dan heb ik het nog niet eens over de katers gehad. Rodewijnkaters zijn de ergste: het voelt alsof je hoofd uit elkaar gaat barsten en als je erg je best hebt gedaan, hang je de hele dag boven de wc-pot paars vocht uit te kotsen. Wat niet alleen onaangenaam is, het staat ook minder elegant.

Daarom heb ik een nieuwe regel: enkel alcohol tijdens het weekend. Na een maand zijn dit mijn bevindingen: 1. Vrijdagen zijn de leukste dagen van de week. 2. Minder drinken voel je al snel in je portefeuille en wat je uitspaart aan drank kan je compenseren door jezelf te verwennen met twee pakken sigaretten en/of een klein zakje drugs (grapje, papa). 3. Niet drinken genereert andere gezonde gedragingen. Je hebt genoeg energie om eens extra te gaan sporten, je hebt geen behoefte aan katervoedsel als spek met eieren en slagroom. Neen, ‘s morgens gooi jij met de glimlach wat boerenkool en gember in de blender.

Dat iedereen je strontirritant gaat vinden, scheelt je niets, want jij bent gezond en je lichaam is je tempel! En ook: nog maar vijf nachtjes slapen en het is weer vrijdag.