Verleiding troef tijdens Sinksenfeesten in Kortrijk

Ensemble Respiro leert jong en oud dansen op maandagnamiddag op het Kortrijkse Overbekeplein. © Arvid Waelkens
Redactie KW

‘Kortrijk Verleidt!’. Onder die noemer palmen de Sinksenfeesten vier dagen lang de stad in, van vrijdag 18 tot en met maandag 21 mei. Met meer dan 200 optredens, zeven kilometer rommelmarkt en acht pleinen vol muziek worden de Sinksenfeesten meteen de grootste feesten van Kortrijk.

De noemer verwijst subtiel naar de verlaagde Leieboorden, waar het exclusieve openingsspektakel plaatsheeft. En dat gebeurt uiteraard op het water. Het organiserende FIK, Feest in Kortrijk vzw, sloeg de handen in elkaar met ruim 60 partners, die elk hun eigen insteek hadden. Zoals het spreekwoord het zegt ‘voor elk wat wils’: van tangodansen en -initiatie, Lindy Hop en rock- en popconcerten tot blaaskapellen, Nederlandstalig chanson en klassiek. Van straat- en kindertheater en een speelzone voor kinderen tot KortRijk aan culturen met uitheemse hapjes en drankjes. Voorts een reuzenpicknick, een Cubaans feest, de Sinksenparade met 100 deelnemers in hun zelfgemaakte kostuum, tentoonstellingen en de Beach Bar Sand Tropez. In de latere uurtjes zijn er vele feestjes en festivals op verschillende plekken in de stad.

Een vast ingrediënt is de rommelmarkt. Want zonder rommelmarkt zijn er geen Sinksenfeesten, luidt het adagium. Dit jaar verdubbelt de markt in lengte tot 6,7 kilometer doorheen de stad met 1.325 standhouders, een absoluut record. Leuk detail: na 35 jaar maken de Kortrijkse reuzen Manten en Kalle opnieuw hun opwachting. Ze zitten in een nieuw pak en hebben heugelijk nieuws te melden aan de bevolking: een nieuwe stadsreus doet zijn intrede. Letterzetter Jonas Bruyneel en Thomas Jacques herschreven hun verhaal en breiden er een vervolg aan. Wordt vervolgd op zondag 20 mei om 14 uur op de Grote Markt. Verleiding troef.

(Peter van Herzeele)

www.sinksen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier