Tasjes met meer dan één leven

Het begon met een portemonneetje dat ze maakte van oud leer uit een gesloopte auto. Vandaag brengt Isabel Vandeburie al een ruim aanbod tijdloze lederwaren uit onder het label SaltySugar. © Wouter Struyf
Nancy Boerjan

Hoe doopt een vrouw met een hart voor mode, die graag op een surfplank staat én van zoet houdt, haar zelfgemaakte collectie ecologische en duurzame tasjes? Als ze Isabel Vandeburie heet, wordt dat iets guitigs en prikkelends als SaltySugar.

Zoals wel meer jonge meisjes droomde Isabel – Bellie – Vandeburie van een carrière in de modewereld. Ze ruilde Kortrijk – waar ze op school leerde naaien en patroontekenen – voor Gent en later voor Antwerpen om daar aan de academie een modeopleiding te volgen. Antwerpen beviel haar bovendien zo dat ze er bleef wonen.

“Ik zoek bijzondere kleurencombinaties met de stukken leer die ik op de kop tik”

“Ik ging aan de slag in de modesector, ontwierp onder meer kinderkledij voor de grootdistributie, maar een vast contract in de wacht slepen bleek moeilijker dan ik had verwacht”, vertelt ze. “Op den duur hield ik het voor bekeken en doordat ik goed ben in talen, belandde ik in de administratie. Waar ik na een jaar of acht evenwel ook op uitgekeken geraakte.”

Pauze in Californië

Al die tijd was haar droom om zelf een project uit de grond te stampen op de achtergrond gebleven, maar de zin om die droom waar te maken groeide. Toch besloot Isabel, intussen net als haar man een fervent surfer, met het systeem van loopbaanonderbreking zes maanden in Californië te gaan wonen.

Tasjes met meer dan één leven
© Wouter Struyf

“Mijn man en ik kregen de kans om daar een huis voordelig te huren, we hebben geen kinderen die ons hier hielden, dus besloten we die kans te grijpen. Het was een fantastische tijd waarin we alleen maar surften, elke dag, en enorm veel mensen leerden kennen. In het huis waar we logeerden stond een oude naaimachine, waarop ik al eens iets probeerde. Ik kreeg lapjes oud leer van de garagist aan wie we een oude Chevy kochten om daar rond te toeren – materiaal uit oude wagens die hij sloopte – en maakte daar voor mezelf een portemonneetje van. Al onze vrienden wilden er ook eentje en zo ging de bal aan het rollen. Een surfshop wilde mijn tasjes verkopen, het sloeg meteen aan.”

Tasjes met meer dan één leven
© Wouter Struyf

Maar de zes maanden vlogen voorbij. En eens terug in ons land kon Isabel haar droom niet langer negeren. “Ik ging op zoek naar mogelijkheden om mijn portemonnees en tasjes aan de man te brengen en maakte kennis met Starterslabo, een coöperatieve die beginnende zelfstandigen met steun van de overheid begeleidt. Ik heb daar mijn idee moeten voorleggen en werd geselecteerd voor een begeleidingstraject van 18 maanden, waar ik nu de helft van heb afgewerkt. Ik word op elk vlak gecoacht, krijg antwoord op al mijn vragen: het is enorm spannend en leerrijk.”

Duurzaam produceren

Surfers houden van de natuur en dus maakt ook Isabel er een punt van om haar tassen ecologisch en duurzaam te produceren. “Leer is niet bepaald ecologisch, daarom gebruik ik alleen eerder gebruikte stukken leer. Stoffen die toch al gemaakt zijn en zelfs al een leven geleid hebben, maar die nog altijd mooi zijn. Waarom weggooien als je er iets nieuws van kan maken? Ik vertrek vanuit de stoffen die ik op de kop kan tikken om bijzondere kleurencombinaties te maken.”

Tasjes met meer dan één leven
© Wouter Struyf

Intussen probeert Isabel naam te maken via beurzen waar ze haar tassen presenteert, en vond ze een verkooppunt in zowel Gent als Antwerpen. Bovendien wist ze de Antwerpse ontwerpster Nathalie Vleeschouwer te verleiden met haar creaties: “Zij verkoopt naast haar eigen collectie ook accessoires van Belgische makelij in haar winkels en daar krijgen mijn tasjes nu dus ook een kans”, aldus een enthousiaste Isabel.

De coin purses kregen intussen het gezelschap van handtassen, een draagtas voor surfplanken, een materiaaltasje voor surfers, en zelfs een fietstas.

Tasjes met meer dan één leven
© Wouter Struyf

Duurzaam produceren lijkt vaak een druppel op een hete plaat. “Dat besef ik, maar als we allemaal een klein beetje ons best doen, zou dat al heel wat zijn. En ja, duurzame producten zijn duurder. Maar we kunnen ervoor kiezen om één mooi stuk te kopen in plaats van tien goedkopere. Dat ene stuk koester je dan toch ook veel meer? Het is een mentaliteit die slechts traag verandert, maar wél verandert.”

www.saltysugar.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier