Stephanie Coorevits: "Leven als single is niet Sex and the City"

Stephanie Coorevits: "Leven als single is niet Sex and the City"

Nieuwpoort "West-Vlamingen zijn 't beste ras, zonder twijfel. Ik ben niet honkvast, ik zou zeker in Brussel of Parijs kunnen wonen, zolang ik onze West-Vlaamse mentaliteit maar kan behouden." Aan het woord is Stephanie Coorevits, die vanaf volgende week pagina 3 in KW Weekend zal vullen met columns geïnspireerd door die West-Vlaamse mentaliteit én de West-Vlamingen. Maar eerst neemt ze ons nog mee op een allerlaatste strandwandeling.

"Mijn leven overkomt me, er is nooit een plan geweest"

"Mijn leven overkomt me, er is nooit een plan geweest"

Wenduine Nancy Boerjan - Op de buik van Franky De Smet-Van Damme staat een oog getatoeëerd. "Een derde oog. Omdat ik altijd vooruitkijk. De toekomst intrigeert me, op alle vlakken." En dat zullen we geweten hebben. De zanger van de bekende metalband Channel Zero blijkt flink gebeten door de vragen die de huidige technologische evolutie oproept, door de uitwassen van het kapitalisme, maar ook door wat het betekent om een goeie vader te zijn.

"Ik probeer beredeneerd de dag te plukken"

"Ik probeer beredeneerd de dag te plukken"

Knokke-Heist Nancy Boerjan - "Ik focus me op voetbal zolang het nog kan, maar ik besef dat ik stilaan een nieuwe keuze zal moeten maken", vertelt KVO-speler Nicolas Lombaerts. Hoe de toekomst eruit zal zien, daar beweert hij nog geen zicht op te hebben. Maar het wordt er in elk geval een waarin hij het leven omarmt, dochter Victoria veel plaats mag innemen en hij bij gelegenheid een eekhoorn spot in zijn tuin.

"Ik was best een ambetanterik als kind"

"Ik was best een ambetanterik als kind"

Zeebrugge Bert Vanden Berghe - Nathalie Delporte houdt naar eigen zeggen evenveel van radio als van stilte. De presentatrice en spring-in-'t-veld groeide op in een bakkerij in Stasegem, trok de wereld rond, stortte zich op radio, werd moeder, geeft massages en schrijft op vandaag ook liefdesbrieven in opdracht. Vervelen doet ze zich absoluut niet. "Het schoot me net te binnen dat ik eigenlijk hetzelfde doe als mijn vader: werken. Vooruit, verdikke!"

"Niet om melig te doen, maar 'merci' vind ik mooi"

"Niet om melig te doen, maar 'merci' vind ik mooi"

Lauwe Nancy Boerjan - Jarenlang werd een groot deel van West-Vlaanderen wakker met de stem van Nico Blontrock op Radio 2. Begin maart volgde Jens Lemant hem op achter de microfoon. "Ik moet nog wat wennen aan het vroege uur, maar het gevoel om aan de slag te gaan met 'vers' nieuws en dat los te laten op de luisteraars die pas wakker worden, vind ik fantastisch." En daar is hij dankbaar om.

"Ik heb lang gevreesd dat ik eenzaam zou worden"

"Ik heb lang gevreesd dat ik eenzaam zou worden"

Oostende Bert Vanden Berghe - Zondag 1 april Pasen viert bisschop Lode Aerts samen met heel wat gelovigen de wederopstanding van Christus. De symbolische link met het christendom, dat uit een diep dal kruipt, is niet veraf. Het stemt de bisschop meer dan hoopvol. Over de toekomst van de Kerk, de jeugd en de rol die hij daarin kan spelen. Het scheelt misschien dat hij vroeger vaak zelf twijfelde. "Het geloof is een prachtig geschenk. Net als het leven zelf."

"Het is gezond om jezelf af en toe in vraag te stellen"

"Het is gezond om jezelf af en toe in vraag te stellen"

Nieuwpoort Bert Vanden Berghe - Ze staat een pak verder dan de kandidaten die ze als jurylid in het Vier-programma 'De Leeuwenkuil' voor zich krijgt, maar onderneemster Conny Vandendriessche is nog niet vergeten waar ze vandaan komt. De medeoprichtster van uitzendkantoorketen Accent heeft er op vandaag haar missie van gemaakt om meer vrouwen in kaderfuncties te krijgen: "Vrouwen zijn simpelweg vaak beter voorbereid."

"Aan al dat doemdenken doe ik niet mee"

"Aan al dat doemdenken doe ik niet mee"

Oostduinkerke Nancy Boerjan - Al 33 jaar zet Walter Baele tot in de verste uithoeken van Vlaanderen zijn typetjes en grappen neer. Met plezier, al is het nieuwe er wel wat af en weegt de eenzaamheid van de stiel stilaan door. Niks om hem van de wijs te brengen, aldus Baele, wel een aanwijzing om zijn focus te verleggen: naar leren zingen en dansen, cartoons tekenen, scenario's schrijven en... aan zee komen wonen.

"Niet iedereen is gelijk en dat is hard ontwaken"

"Niet iedereen is gelijk en dat is hard ontwaken"

Avelgem Bert Vanden Berghe - Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, zit ongetwijfeld in de boeiendste periode van zijn carrière, met als grootste uitdaging de polarisering die het al complexe mensenrechtendebat beheerst. En toch is hij optimistischer dan ooit over zijn werk en de toekomst. "Ik geloof heel hard in die tegenbeweging, in de politiek en bij de burgers."

"Als ik Lionel Richie hoor, proef ik frieten met azijn"

"Als ik Lionel Richie hoor, proef ik frieten met azijn"

Wenduine Nancy Boerjan - Of Stu Bru-presentatrice Kirsten Lemaire nu beschrijft hoe een krokant korstje in een sterrenrestaurant haar in vervoering brengt, hoe ze genietend peentjes zweet in de hot yoga of wat muziek nu precies met haar doet: ze doet het met zo veel verbeeldingskracht dat je je ter plekke Kirsten zelf waant. Een vrouw met een passie voor muziek en voor zo veel meer.

"Het spijt me als ik bruuskeer, maar ik zoek de waarheid"

"Het spijt me als ik bruuskeer, maar ik zoek de waarheid"

Blankenberge Nancy Boerjan - Dé remedie van de gecontesteerde, want niet altijd helemaal juist begrepen, theatermaker Chokri Ben Chikha tegen de verzuring en de polarisering die een groot deel van onze maatschappij in de greep houdt, heet: humor. "Wij waren 'die bruine' in Blankenberge, maar er waren ook 'rostekoppen'. Ja, wat doe je daarmee? Eens goed om lachen zeker? Al is het maar als overlevingsstrategie."

"Ik blijf de wereld en mezelf in vraag stellen"

"Ik blijf de wereld en mezelf in vraag stellen"

Ingooigem Nancy Boerjan - Bieke Depoorter trok als jonge fotografe in haar eentje in onder meer Rusland, Amerika en Egypte rond, en zocht er telkens overnachting bij wildvreemden thuis. De reportages die ze er maakte kregen wereldwijd aandacht en introduceerden haar zelfs bij het prestigieuze fotoagentschap Magnum. Ze zou nu al op haar lauweren kunnen rusten, maar daar heeft ze bepaald geen zin in.

"Wat ik niet kon, was fouten maken"

"Wat ik niet kon, was fouten maken"

Knokke-Heist Bert Vanden Berghe - Hij is geboren op Valentijn, naar eigen zeggen allesbehalve romantisch, maar Wouter Deprez is wel een mens die graag kan zien. Onvoorwaardelijk en veel. Zelfs op momenten dat het leven hem even wat minder graag ziet en de kanker woekerde in de borst van zijn vrouw en zijn moeder. "Het is vreemd dat we maar blijven uitstellen om na te denken over de dood."

"Hulp durven vragen, dat heb ik moeten leren"

"Hulp durven vragen, dat heb ik moeten leren"

Tielt Nancy Boerjan - Tania Van der Sanden is kind aan huis bij het Tieltse theaterhuis Malpertuis. Ze staat er sinds jaren regelmatig op de planken, en eind februari gaat haar eerste solovoorstelling 'T.A.N.I.A.' er in première. Helemaal gerust is ze er niet in, al valt ze straks ongetwijfeld op haar pootjes. Want Tania heeft tenslotte al woeliger watertjes doorzwommen.

"Misschien ben ik toch een kloon van mijn vader"

"Misschien ben ik toch een kloon van mijn vader"

Oostende Bert Vanden Berghe - Regisseur Bavo Defurne bewees eerder al met zijn langspeelfilms 'Noordzee, Texas' en 'Souvenir' dat hij film ádemt. Doe daar wat frisse Oostendse zeelucht bij en je krijgt een zuurstofrijk gesprek over de bevlogenheid van weleer, vooroordelen en de kracht van verhalen vertellen. "Ons land is in een collectieve kramp geschoten na Dutroux."

"Beter leren omgaan met onze seksuele vrijheid"

"Beter leren omgaan met onze seksuele vrijheid"

Roeselare Nancy Boerjan - De voorstelling van het boek 'Vuile lakens', waarin Heleen Debruyne samen met vriendin Anaïs Van Ertvelde onze seksualiteit aan een grondig onderzoek onderwerpt, noemt ze "een trouwfeest voor iemand die nooit zal trouwen". Zeker van? "Heel zeker. Of tenminste, daar ben ik nú van overtuigd." Want Heleen houdt van mensen die hun mening durven te herzien, en op dat vlak geeft ze graag het goeie voorbeeld.

"Ik wil opvallen, doen wat niemand anders doet"

"Ik wil opvallen, doen wat niemand anders doet"

Westende Nancy Boerjan - Kunstenaar Nick Ervinck noemt zichzelf een vakidioot en beschouwt dat als een compliment. Zijn werk beheerst zijn hele leven, "een woord als 'pensioen' staat niet in mijn woordenboek". Ondernemer is hij ook, al neemt hij naar eigen zeggen heel wat beslissingen die vanuit ondernemersstandpunt knettergek zouden worden genoemd. "Eigenlijk wil ik alleen maar grenzen verleggen."

"Ik heb geleerd om te zeggen: nu is het genoeg"

"Ik heb geleerd om te zeggen: nu is het genoeg"

Brugge Bert Vanden Berghe - Cilou Annys is Miss België geweest, ja. Maar ze is meer dan die titel. Ze is nog altijd model, maar ook fulltime onderneemster en moeder. Twee zaken die ze zich een paar jaar geleden niet kon voorstellen, maar die ze nu voor geen geld ter wereld meer zou willen missen, zo zegt ze zelf. "Het eerste jaar na de missverkiezing was de hel."

"Het is niet omdat je sterk overkomt, dat je ook sterk bent"

"Het is niet omdat je sterk overkomt, dat je ook sterk bent"

De Haan Sandra Rosseel - Een kleine vijf jaar nadat hij samen met echtgenoot Dries Henau wasserettes hip maakte en Wasbar op de kaart zette, is Yuri Vandenbogaerde opnieuw klaar om de wereld te veroveren. Niet langer met wasmachines, maar met eclairs. "Of het nu gaat om ons eigen huwelijk, wasserettes of gebakjes: als Dries en ik een idee leuk vinden, dan smijten we ons helemaal", aldus Yuri. Zelfs nadat hij vorig jaar op een onzachte manier met zijn eigen grenzen geconfronteerd werd. "Bij alles wat we nu doen, stel ik mij één vraag: worden wij er gelukkig van?"

"Een boek moet spannend zijn, mijn leven niet"

"Een boek moet spannend zijn, mijn leven niet"

Torhout Nancy Boerjan - Vijf thrillers in vijf jaar tijd schreef Hilde Vandermeeren, een zesde ligt op de plank, net als de trilogie die ze samen met strafpleiter Walter Damen schrijft. En sinds haar boeken ook nog eens bekroond worden, ontdekken alsmaar meer lezers een van de weinige vrouwelijke misdaadauteurs in Vlaanderen. Spanning verzekerd in haar boeken, maar voor Hilde zelf kan het leven niet rustig genoeg zijn.