Stoet Brugs vor 18 joar en oeder

Redactie KW

Auteurs Jo Berten en Hedwig Dacquin hebben een vierde boekje in de reeks over het sappige Brugse dialect klaar. Deze keer is het bedoeld voor ’18 joar en oeder’. ‘Stoet Brugs’ is een leuke verzameling van pittige, pikante en zelfs schunnige woorden en gezegden.

Jo Berten en Hedwig Dacquin zijn beiden rasechte Bruggelingen met een grote liefde voor hun dialect. Als respectievelijk voormalige leraar en journalist hebben ze het Algemeen Nederlands meer dan onder de knie, maar de streektaal blijft een bron van inspiratie. Ze gaven bij Zorro Uitgeverij al eerder drie boekjes over het Brugse dialect uit. “Bij de bespreking van een van die boekjes hadden we het er samen met uitgever Guido De Ville over dat het ook wel eens leuk zou zijn om iets te schrijven over pikante, gewaagde woorden en gezegden. Het Brugse dialect heeft daar immers een enorm groot aanbod aan”, zegt medeauteur Hedwig Dacquin.

De Brugse ereburgemeester Patrick Moenaert en ereschepen Yves Roose kregen de eer om respectievelijk het voorwoord en nawoord in het boekje te schrijven. De uit Oudenburg afkomstige Patrick Moenaert leerde het Brugs naar eigen zeggen kennen door zijn vrouw, die een échte Brugse is, geboren in het moederuus ip Sint-Anna. Hij wijst ook op het geografische verschil tussen andjoens en azuun. Yves Roose liet verstaan dat hij zich in zijn politieke pensioen graag bezighoudt met vuulemulen an de toog met andere kalliesjieklutsers en zèèmtetten

Het boekje is opgedeeld in thematische hoofdstukken zoals ‘Brugs ip Kaffee’, ‘Van kokkenoanen en fietematruls’ (over lichaam en gezondheid), het Brugs in de volksliederenschat, Brugse poëzie, over liefde, bed, onkuisheid en de hèlesanteboetiek, over kinderen, huwelijk en de hèle bataklang… En mocht het je interesseren: een poane motte is een vrouw van lichte zeden, een kieslandere een onverzorgd iemand en een velle paltoo een bloot bovenlijf.

‘Stoet Brugs’, Zorro Uitgeverij, 78 blz., 10 euro.

Win een boek

Stoet Brugs vor 18 joar en oeder

Van de uitgeverij mogen we 15 exemplaren van ‘Stoet Brugs’ weggeven. Wil je er graag eentje winnen, mail dan het antwoord op de vraag ‘Wat is een poane motte?’ naar Ann Vienne ann.vienne@kw.be voor vrijdag 12 januari 2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier