Stijn Meuris: “De brutaliteit in de politiek irriteert mij mateloos”

Bert Vanden Berghe

Voor het derde jaar op rij pakt muzikant Stijn Meuris uit met Tirade, een tragikomische conference waarin hij de politiek op een eigenzinnige en soms felle manier fileert. Op 24 november trapt hij de tournee op gang in Tielt. “Je zou dénken dat dit zichzelf schrijft.”

Een jaar geleden trok Stijn Meuris even de stekker uit zijn muzikale carrière, alhoewel het naar eigen zeggen alweer kriebelt én er een nieuw muzikaal project op stapel staat in 2020.

Maar de focus van Meuris ligt vandaag op Tirade 3, zijn derde avondvullende show waar hij onze politiek op de korrel neemt. Wie zijn vorige shows zag, weet dat Meuris zijn frustraties niet onder stoelen of banken ziet. “Al is het niet zo dat het schuim mij op de lippen staat als ik ‘s morgens de kranten lees”, glimlacht Stijn. “Je mag niet vergeten dat er ook een extra theatraal aspect in de show zit. Je ziet zo’n 80 procent van mezelf, de rest is een soort overdrijving.”

Tirade klinkt misschien tegenwoordig ook iets te… Trumpiaans, erkent Stijn. Maar de politiek is ook niet meer diezelfde als een paar jaar geleden. “De snelheid waarmee het verandert, is een belangrijke insteek in mijn show. Het is ook waanzinnig hoe snel wij bepaalde zaken vergeten. Ik moet elke keer weer lachen als er geschreven wordt ‘dat dit de partij stemmen gaat kosten’. Als er vroeger iets gebeurde in april, konden politici dat nog in oktober bekopen, maar vandaag gebeurt er zo veel en vergeten we het zo snel, dat dat helemaal niet van tel is. Er is de laatste jaren een soort bizarre tijd-ruimte continuüm gecreëerd.”

“Ik maak me geen zorgen om een ruk naar rechts, wel naar die ruk richting platvloerse vulgariteit”

Maar de veelheid aan berichten zorgt er ook voor dat zo’n show haast zichzelf schrijft. “Dat krijg ik heel vaak te horen, maar dat is niet zo natuurlijk. Je zou het dénken dat dit zichzelf schrijft. Ik werk anekdotes als een herkenningspunt en kader dat in het ruime verhaal. Ik hou ook niet zo veel bij. Ik maak korte notities in mijn gsm en als ik er honderd heb, dan selecteer ik daar enkele uit. En zijn soms de berichtjes die we al lang vergeten zijn of op het eerste zicht niet zo belangrijk lijken. Zo vorm ik langzaam maar zeker één grote puzzel.”

Reflectie

Meuris is nooit vies geweest van wat maatschappijkritiek, maar nuanceert ook. “Want ik besef dat het makkelijk is om overal kritiek op te geven, en met die dubbele moraal lig ik steeds vaker in de knoop, maar ik meen het echt: ik heb een enorm respect voor het vak politicus. Je moet het toch maar doen. Zoals Tom Meeuws het omschreef: politiek is een klotejob, waarbij je de grootste bagger over je heen krijgt en dat is nog maar binnen je eigen partij. Al vraag ik me persoonlijk af als hij vindt dat hij zo vaak in de rug wordt geschoten, of het dan nog nodig is dat hij zichzelf in de voet schiet, maar kom…”

“Politiek is een spel dat hard wordt gespeeld, maar niet altijd juist. Wat mij mateloos irriteert – en daarmee trap ik een open deur in – is de brutaliteit. De aanvallen onder de gordel, de stuwkracht van de bevolking en de polariserende berichten, dat is als een trein die volledig op hol is geslagen. En daar word ik echt strontmisselijk van. En wie er niet in mee gaat, wordt verweten naïef te zijn. Die reflectie wil ik ook meegeven in Tirade 3, wie wij zijn als bevolking. En dat is niet altijd zo’n fraai beeld. Ik maak me geen zorgen om een ruk naar rechts, wel naar die ruk richting platvloerse vulgariteit.”

“Wat ik ook niet begrijp, is dat er mensen op een lijst verschijnen die daar eigenlijk niet thuis horen. Ik kan er inkomen dat het een zekere aantrekkingskracht heeft, maar als het echt niet voor jou weggelegd is, blijf er dan ver van weg. Als je ergens op de 17de plaats staat in een lijst in Koekelare… tja, dat is alsof je speelt in derde provinciale van het voetbal: het is sympathiek, goed voor je conditie en sociaal leven, maar het voetbal als sport heeft daar weinig aan. We moeten op zoek durven gaan, met een ernstige HR-manager, naar capabele mensen, los van partij of ideologie. En eerlijk, ik ben zelf mijn ideologisch spoor al even kwijt.”

Heeft hij wel al zo goed als klaar: zijn nieuwe show, dus. De tournee trapt hij af in Tielt. “Niet dat ik niet hou van een zaal als de AB, maar ik hou van die kleinere zalen. Dat had ik al met mijn muziek. Ik weet niet waarom, maar het spreekt me net iets meer aan en je bent meteen op je gemak.”

Tickets en info: www.stijnmeuris.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier