Oude jeans wordt nieuwe schoen

Julie Lietaer hoopt schoenenproducenten en consumenten warm te maken voor de sneaker Anna. © Foto Kurt
Nancy Boerjan

Oude jeans die omgetoverd wordt tot een hippe én duurzame sneaker? Dankzij de West-Vlaamse textielgroep European Spinning Group kan het. Het gerecycleerde garen ESG Green vind je ook al in onder andere het badlinnen Towel2 van Clarysse uit Pittem, de jeans van het Antwerpse label HNST en een nieuwe truiencollectie van WE Fashion.

Julie Lietaer (35) is verantwoordelijk voor de strategie en aankoop bij European Spinning Group (ESG), een familiale textielgroep met uitvalsbasis in Spiere-Helkijn. Samen met haar neef vertegenwoordigt ze er de derde generatie van de familie. ESG is actief in de productie en distributie van garens voor onder meer interieurtextiel, kledij en technisch textiel.

Textiel is geen gemakkelijk verhaal vandaag, de sector is naarstig op zoek naar vernieuwing. “Daarom ook zet ik binnen ESG mijn schouders onder innovatieprojecten rond circulair textiel: het gebruik van gerecycleerd materiaal in nieuwe textielproducten. Bovendien is de textiel- en modesector op vandaag nog steeds een van de meest vervuilende sectoren ter wereld vormt. Verduurzaming is een must. Ik geloof niet dat we op de korte termijn naar een wereld met alleen maar duurzaam textiel kunnen evolueren, maar vind het wel belangrijk om op deze manier ons steentje bij te dragen.”

Oude jeans wordt nieuwe schoen
© Foto Kurt

Het bedrijf kwam voor het eerst in aanraking met post-consumer textielafval toen de Nederlandse Defensie op zoek bleek naar handdoeken gemaakt uit gerecycleerd materiaal. “Samen met onze klant Clarysse hebben we toen een handdoek ontwikkeld die aan de voorwaarden beantwoordde. En dat project beviel zodanig dat er een vervolg kwam in de vorm van een variant gemaakt van gerecycleerde jeans, die intussen te koop is bij Dille & Kamille.”

Circulaire sneaker Anna

De vraag naar de mogelijkheden van circulair textiel groeit, zowel vanuit jonge starters, (overheids)bedrijven en zelfs grote brands. “De consument vraagt vandaag nog niet actief naar producten gemaakt uit gerecycleerd materiaal, maar de belangstelling ervoor groeit, zeker binnen de jonge generatie. Er wordt enorm geïnvesteerd op dat vlak en ik vermoed dat er zich over tien jaar al een enorme evolutie zal voltrokken hebben.”

“De sneaker is genoemd naar mijn overgrootmoeder”

Op de jongste Biënnale Interieur in Kortrijk stelde ESG een gloednieuw project voor, de circulaire sneaker Anna, ontwikkeld in samenwerking met het innovatiebureau Creax binnen het 5X5 project. “We zijn op zoek gegaan naar een, voor ons, nieuw en duurzaam product dat de consument aanspreekt en dat kon gemaakt worden op basis van uit oude jeansbroeken gerecycleerd garen. We kwamen uit bij een modieuze sneaker die we Anna doopten, vernoemd naar mijn overgrootmoeder. De stof waaruit de sneaker werd gemaakt bestaat uit gerecycleerde jeans vermengd met Tencel, een duurzaam geproduceerde vezel op basis van houtpulp, in combinatie met massageverfde viscose – zodat het product nadien niet meer geverfd hoeft te worden. Een product met een lage ecologische voetafdruk. De gebreide bovenkant bestaat uit één stuk textiel, wat toelaat om de weinige componenten – textiel en zool – nadien gemakkelijk uit elkaar te halen. “De schoen is dus gemaakt uit gerecycleerd materiaal én is nadien zelf gemakkelijk recycleerbaar: dat beantwoordde precies aan onze opzet.”

ESG hoopt nu schoenenproducenten en consumenten warm te maken voor Anna. “En daar hebben we een goed oog in”, besluit Julie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier