Op zoek naar Mira

03/08/18 om 14:07 - Bijgewerkt om 15:03

In zijn warme Lijsternestje in Ingooigem pende Stijn Streuvels tot op hoogbejaarde leeftijd talloze romans neer. Zijn verhalen speelden zich af in zijn eigen streek, de achtertuin van West-Vlaanderen met de groene heuvels en de Schelde als rooilijn. Een van die verhalen was 'De teleurgang van de Waterhoek', over het afschaffen van de veerdienst, een vrouw die weet wat ze wil en de intrede van de moderne wereld in een slapend gehucht. Het boek vormde de inspiratiebron voor een wandel- en een fietsroute.

De Waterhoekroute (52 km) doet het mooie zuiden van West-Vlaanderen aan. Na een rustige start langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk fietsen we via het Guldensporenpad en de Trimaarzate naar de Avelgemse Scheldemeersen. De route loopt hier voor een stuk gelijk met de Mira-wandelroute (12,2 km), genoemd naar de vrouw uit 'De teleurgang van de Waterhoek'. Ook de vierde Scheldearm is genoemd naar Mira. Hier speelt het verhaal van Streuvels zich af. Enkele huisjes in de Waterhoek lijken nog altijd uit die tijd te stammen.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!