“Op oudejaar is het allemaal een beetje te veel van moeten”

© Benny Proot
Nancy Boerjan

Levensgenieter met groene vingers Wim Lybaert schrijft elke week voor ons een zalige column. Voor een feestje draait hij zijn hand niet om, maar met eindejaar houdt hij het liever rustig. Familie en gezin staan dan op de eerste plaats.

Hoe vier jij de eindejaarsfeesten?

“Vroeger gingen we uit op oudejaarsavond, maar sinds we kinderen hebben, blijven mijn vrouw en ik die avond gewoon thuis. Ik kook dan voor ons gezin, en voor middernacht liggen we al in bed. Zo gaat het al dertien jaar. De eerste keer omdat we gewoon geen babysit vonden, en dat beviel ons zo dat we het zijn blijven doen. De kunst is op tijd in slaap te geraken voor het vuurwerk uitbreekt…”

“Kerst vieren we twee keer, aan elke kant van de familie. Dat zijn gezellige momenten, druk natuurlijk, en met lekker en veel eten.”

Je bent geen fuifbeest zo te horen?

“Eigenlijk net wél! Ik feest best graag, alleen is het op oudejaar allemaal een beetje te veel van moeten. Vroeger vond ik het vooral leuk om uit te gaan op 30 december: alle cafés waren toen goed voorbereid, maar stonden nog niet op stelten, ik ontmoette toen mensen die alvast vierden omdat ze op oudejaarsavond moesten werken… Zo heb ik echt heel toffe avonden beleefd.”

“Er zijn té veel feesten in december! Waarom vieren we oud en nieuw niet op 31 juli?”

Jouw feestgevoel die dagen?

“Om het zacht uit te drukken: ik ben altijd blij dat het januari is. Ik vind het gewoon heel slecht geregeld allemaal. Waarom moeten al die feesten in december vallen? Het begint met de Sint, dan is het Kerstmis en amper een week later Nieuwjaar. Het is te veel! Waarom vieren we oud en nieuw niet op 31 juli? Dan hebben we weer zin in feest en is het tenminste mooi weer.”

Een feestherinnering die is blijven hangen?

“Vroeger vierden we oudejaarsavond met vrienden. Toen kookte ik eerst voor hen en gingen we nadien pintjes drinken. Een keer trokken we daarvoor met een taxi naar kasteel Tudor in Brugge. Tegen de ochtend wilden we een taxi naar huis nemen, maar daar bleek op dat moment een gebrek aan. Feestelijk en dus veel te licht gekleed hebben we buiten bij -5 °C een uur gewacht… Ook een van de redenen dus waarom we tegenwoordig liever thuis vieren.”

Plannen voor 2018?

“Voor onszelf hoop ik dat we allemaal gezond blijven. Op professioneel vlak heb ik vanaf april een nieuw programma op tv, opnieuw over het goeie leven maar helemaal anders dan voorheen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier