Niet te missen volgens Claudia Allemeersch

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Kookboekenauteur Claudia Allemeersch geeft enkele tips voor de eindejaarsperiode.

Doen: Kan een tafel nog voller staan dan op kerstavond?

“Bij een kersttafel hoort overdaad, met veel kaarsen en theelichtjes. Haal je mooiste tafelkleed tevoorschijn, strooi er overlangs in het midden veel namaaksneeuw op, plaats de kaarsen erin, strooi er wat blingbling sterretjes over en werk af met gesuikerde roosjes voor een ‘frozen’ look. Hoe doe je dat: snijd de koppen van de roosjes af (laat er 4 cm steeltje aan). Verstuif flink veel haarlak over de roosjes en strooi er fijne kristalsuiker over. Zet de roosjes in de nepsneeuw. Anno 2017 zijn goud en zwart dé kerstkleuren!”

Beleven: Kerst en Nieuwjaar vieren in Brussel

“De grootste kerstmarkt van België vind je in Brussel, met maar liefst 240 kerstkraampjes. Je kan een wandelroute volgen van meer dan 2,5km door het centrum van Brussel waarlangs je kan snuisteren in de talrijke kraampjes. Ik heb er een hotelletje geboekt voor de laatste dagen van 2017 met ons gezin en vrienden. Ik droom er al jaren van om op oudejaar helemaal ingeduffeld op de Grote Markt van Brussel te staan, mee af te tellen naar 2018 en een flesje bubbels open te maken bij het unieke klank- en lichtspel. I love it!”

Proeven: Mijn favoriete recept voor stoofvlees

“Van een zenuwstuk van bij de keurslager kan je geweldig stoofvlees maken! Korst 2kg stoofvlees aan in boter. Kruid met peper en zout. Voeg 6 sjalotten en 4 wortelen in stukken toe, 2 teentjes look en een kruidentuiltje van laurier, tijm en peterseliestengels. Strooi er 1 eetlepel bloem over en meng. Blus met 5dl Noilly Prat (vermout) en 3dl kalfsfond. Voeg nu telkens 1 eetlepel mosterd, tomatenconcentraat en perenconfituur toe. Gaar het stoofvlees anderhalf uur in de oven op 150 °C. Voeg ten slotte 250gram champignons in schijfjes toe en laat nog 10 minuten stoven. Altijd een succes!”

Koken: “Kasten vol kookboeken, ik kan het niet laten”

“Ik kan het niet laten… Overal waar ik kom, koop ik kookboeken. Elk weekend haal ik er eentje uit mijn boekenkast en ik laat het een week ‘in de etalage staan’. Deze week staat het nieuwe boek van Kobe Desramault tentoon in mijn keuken. Ik geniet zó van de mooie fotografie! Het is niet echt een receptenboek maar een soort food-story, een ode aan lokale ingrediënten en het werk van sterrenchefs. Zelf schrijf ik momenteel mijn achtste boek: een thermomixbijbel. Een heus huzarenstukje om voor elke dag een thermomixrecept aan te bieden. In het voorjaar van 2018 ligt het in de winkel!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier