New York in 12 uur

Bert Vanden Berghe

Fotografe Silvie Bonne ruilde samen met haar gezin Brugge tijdelijk in voor New York en brengt nu een boek uit met honderd plekjes om mee uit te pakken op Instagram, aangevuld met tal van tipjes en weetjes. Speciaal voor ons doet ze haar verhaal én leidt ze ons in 12 uur doorheen de stad die nooit slaapt, langs klassiekers en te ontdekken plekjes. Smartphone klaar? Actie!

“Mijn man werkt projectmatig voor de VN, waarbij hij het proces van sollicitatiegesprekken moet finetunen”, aldus Silvie Bonne. “Voor een opdracht vertrok hij vorig jaar voor een half jaar naar New York. Thuis op de koelkast hing de bucketlist van het hele gezin en daarop stond ook ‘wonen in New York’. Voor een half jaar naar daar verhuizen was evenwel een weloverwogen keuze en we hebben ook gewacht tot onze zoon Casper zijn zesde leerjaar had voltooid.”

“In New York zit de schoonheid heel vaak in de details”

“Zelf ben ik zelfstandig fotografe en de afgelopen jaren stond ik technisch gezien vooral ten dienste van anderen. En hoe geweldig dat ook was, was het nu de perfecte gelegenheid om eens zes maanden ‘voor mezelf te werken’. We woonden het eerste half jaar in Hell’s Kitchen, in het centrum van Manhattan. Maar toen mijn mans opdracht verlengd werd, verhuisden we naar het iets beter betaalbare Long Island City, waar we overigens een fenomenaal zicht hebben op de VN en de skyline van New York.”

Bryant Park is een, naar New Yorkse termen, 'klein' park, maar met des te meer mogelijkheden en activiteiten waar zowel New Yorksers als bezoekers van genieten. De vaste waarden (schaken, petanque, pingpong ...) worden afgewisseld met dagelijkse (gratis) workshops (Tai Chi, jongleren, breien, schermen ...) en wekelijkse optredens en filmvoorstellingen. Dit is ook de perfecte plaats om op een van de vele tafeltjes je lunch uit een van de omliggende afhaalwinkels (Whole Foods Market, Sweetgreen, Chopt Creative Salade Co, Chipotle Mexican Grill...) op te eten.
Bryant Park is een, naar New Yorkse termen, ‘klein’ park, maar met des te meer mogelijkheden en activiteiten waar zowel New Yorksers als bezoekers van genieten. De vaste waarden (schaken, petanque, pingpong …) worden afgewisseld met dagelijkse (gratis) workshops (Tai Chi, jongleren, breien, schermen …) en wekelijkse optredens en filmvoorstellingen. Dit is ook de perfecte plaats om op een van de vele tafeltjes je lunch uit een van de omliggende afhaalwinkels (Whole Foods Market, Sweetgreen, Chopt Creative Salade Co, Chipotle Mexican Grill…) op te eten.

“Als toerist is New York overweldigend, en als inwoner… ook, alleen blijft dat gevoel maar duren. (lacht) Terwijl mijn man hier werkt, volg ik opleidingen. Ik deed er al een drietal, waaronder fotograferen in een moderne stad en werken met minimale belichting. Ondertussen is Casper al bezig aan zijn tweede schooljaar. Hij was elf jaar toen hij hier aankwam en op vandaag is hij echt een tiener die zijn eigen stijl en persoonlijkheid zoekt en ontwikkelt. En dat in zo’n stad, straf. Doe het maar eens.”

De East River Ferry brengt je vanuit Williamsburg naar 'Hunters Point South'. Vanaf de ferry stopplaats kan je door het Gantry Plaza State Park tot aan het Pepsi Sign wandelen (een wandeling van 10 minuten). Het gigantische reclamepaneel (de fles is 15 meter groot, de letters 'P' en 'S' zijn vier verdiepingen hoog) is het enige resterende onderdeel van de Pepsi bottelarij die tot in 1990 op deze plaats stond. In deze buurt zijn er een aantal leuke restaurantjes (Italiaans, Japans, Mexicaans, Frans ...) terug te vinden, sommigen incl. geweldig uitzicht op Manhattan.
De East River Ferry brengt je vanuit Williamsburg naar ‘Hunters Point South’. Vanaf de ferry stopplaats kan je door het Gantry Plaza State Park tot aan het Pepsi Sign wandelen (een wandeling van 10 minuten). Het gigantische reclamepaneel (de fles is 15 meter groot, de letters ‘P’ en ‘S’ zijn vier verdiepingen hoog) is het enige resterende onderdeel van de Pepsi bottelarij die tot in 1990 op deze plaats stond. In deze buurt zijn er een aantal leuke restaurantjes (Italiaans, Japans, Mexicaans, Frans …) terug te vinden, sommigen incl. geweldig uitzicht op Manhattan.

Maar ook aan het langere verblijf in New York, ging het nodige denkwerk vooraf. “Want als ondernemer is het een risico. Mijn klanten zien mij een jaar lang niet, wat nefast kan zijn. En er moet ook brood op de plank komen hier. Of bagels in ons geval.” (lacht)

“Mijn favoriete plek? Aan Gantry State Park kan maar weinig tippen”

Op zoek naar een uitdaging, ontstond bij Silvie het idee van een reisgids, nadat ze alsmaar meer experimenteerde met Instagram. “Online vind je al heel wat tips, maar die werden nog nooit eerder in een boek gegoten. Ik ben zelf met een voorstel naar de uitgeverij gestapt, met een viertal uitgewerkte voorbeeldjes. Ik kreeg haast meteen een antwoordje terug dat ze erg geïnteresseerd waren.”

Vanuit het Rockefeller Center brengt de metro je in een half uur tijd tot in Williamsburg, een van de meest populaire buurten in Brooklyn en misschien wel een van de hipste van New York. In het East River State Park kan je elke zaterdag (van april t.e.m. oktober) terecht voor 'Smorgasburg', hét foodie Mecca! Ongeveer 100 verschillende verkopers bieden hier de laatste eet-trends aan in dit wekelijkse openlucht foodfestival. Spaghetti Donuts, Oreo Icecream, Matcha Mojito, Ramen Burgers ... Je kan hier meer verkrijgen dan je zelf kan bedenken!
Vanuit het Rockefeller Center brengt de metro je in een half uur tijd tot in Williamsburg, een van de meest populaire buurten in Brooklyn en misschien wel een van de hipste van New York. In het East River State Park kan je elke zaterdag (van april t.e.m. oktober) terecht voor ‘Smorgasburg’, hét foodie Mecca! Ongeveer 100 verschillende verkopers bieden hier de laatste eet-trends aan in dit wekelijkse openlucht foodfestival. Spaghetti Donuts, Oreo Icecream, Matcha Mojito, Ramen Burgers … Je kan hier meer verkrijgen dan je zelf kan bedenken!

“Eerlijk, ik heb het wat onderschat, want er kroop enorm veel werk in. Geen idee hoe mensen dit doen naast een fulltimejob. ‘s Morgens ging ik mee met Casper tot aan de metrohalte en van daaruit begon dan mijn werkdag. Zo zocht ik leuke plekjes, op basis van mijn voorbereidingen, en vaak keerde ik terug als het licht wat beter was. Ik zocht en vond ook een combinatie van klassiekers en verborgen pareltjes. Van mijn oorspronkelijke lijst met honderd tips, selecteerde ik er 75. Zo’n 25 ontdekte ik gaandeweg. Want New York is vooral een stad die leeft en heel snel verandert. Ik heb nog het gevoel dat ik weinig gezien heb. New York wordt haast magisch hoe meer je op pad gaat en zeker door de ogen van Instagram kijkt. De plekjes vulde ik aan met weetjes, tips en toffe hotspots, zoals leuke koffieadresjes.”

De New York Public Library bestaat uit meer dan 90 bibliotheken die over New York City verspreid zijn. De grootste en bekendste is het Stephan A. Schwarzman gebouw, dat in Bryant Park ligt. De hoofdingang, bewaakt door de de twee iconische leeuwen, kan je terugvinden op 5th Avenue. De belangrijkste publiekstrekker is ongetwijfeld de prachtige 'Rose Main Readingroom' op het derde verdiep. De leeszaal is 91 meter lang en er staan meer dan 30.000 boeken in!
De New York Public Library bestaat uit meer dan 90 bibliotheken die over New York City verspreid zijn. De grootste en bekendste is het Stephan A. Schwarzman gebouw, dat in Bryant Park ligt. De hoofdingang, bewaakt door de de twee iconische leeuwen, kan je terugvinden op 5th Avenue. De belangrijkste publiekstrekker is ongetwijfeld de prachtige ‘Rose Main Readingroom’ op het derde verdiep. De leeszaal is 91 meter lang en er staan meer dan 30.000 boeken in!

Wanneer Silvie en haar gezin terugkeren, weet ze nog niet, want de opdracht van haar man werd nog maar eens verlengd. “Als onze vrienden en familie hier ook zouden wonen, dan bleven we hier voor altijd, zonder twijfel. Maar eerlijk gezegd mis ik hen, net als mijn klanten.”

“Instagram is een veel socialer medium dan ik oorspronkelijk dacht”

“Ondertussen ben ik gestart met ‘NYC Photo Walks’: mensen die op bezoek komen naar New York kunnen bij mij terecht voor een wandeling waarbij ik de meest fotogenieke plekjes toon en ondertussen een portret-, koppel- of familiereportage maak. Een nieuw boek? Er zijn geen concrete plannen, maar net zoals al het voorgaande, laat ik het graag op mij afkomen. We zien wel.”

Op je eerste dag in NYC heb je misschien wat last van een jetlag? Perfect! Want dan kan je extra vroeg starten op de High Line, zodat je van dit prachtige en indrukwekkende park dat over de New Yorkse straten loopt kan genieten voordat het helemaal vol is met andere bezoekers. Het park is aangelegd op een voormalige spoorweg, 9 meter boven de grond. Wandelen over de High Line, dat is een bijzondere combinatie van natuur, architectuur en kunst. Je kan je wandeling op The High Line starten vanuit W 34rd Street, op 3 minuten wandelen van het spiksplinternieuwe Hudson Yards metrostation.
Op je eerste dag in NYC heb je misschien wat last van een jetlag? Perfect! Want dan kan je extra vroeg starten op de High Line, zodat je van dit prachtige en indrukwekkende park dat over de New Yorkse straten loopt kan genieten voordat het helemaal vol is met andere bezoekers. Het park is aangelegd op een voormalige spoorweg, 9 meter boven de grond. Wandelen over de High Line, dat is een bijzondere combinatie van natuur, architectuur en kunst. Je kan je wandeling op The High Line starten vanuit W 34rd Street, op 3 minuten wandelen van het spiksplinternieuwe Hudson Yards metrostation.

Terwijl je over de High Line wandelt kan je ter hoogte van W 16th Street even 'afstappen' en Chelsea Market bezoeken. Deze overdekte 'food court' is gelegen in de voormalige Oreo koekjesfabriek en binnenin kan je maar liefst 40 verschillende eet- en drink mogelijkheden terugvinden. De perfecte plaats voor een ontbijt met de lekkerste koffie of heerlijke matcha, een 'breakfast burrito' of een vroege lunch met noedels, beef jerky, sushi of kreeft ... je kan hier in elk geval alles terugvinden waar je mogelijk zin in zou kunnen hebben.
Terwijl je over de High Line wandelt kan je ter hoogte van W 16th Street even ‘afstappen’ en Chelsea Market bezoeken. Deze overdekte ‘food court’ is gelegen in de voormalige Oreo koekjesfabriek en binnenin kan je maar liefst 40 verschillende eet- en drink mogelijkheden terugvinden. De perfecte plaats voor een ontbijt met de lekkerste koffie of heerlijke matcha, een ‘breakfast burrito’ of een vroege lunch met noedels, beef jerky, sushi of kreeft … je kan hier in elk geval alles terugvinden waar je mogelijk zin in zou kunnen hebben.

Vanuit de NY Public Library kan je via Time Square in een 15-tal minuutjes wandelen naar het kleine McGraw Hill Park. Dit kleine 'pocket park' ligt verscholen tussen tussen de wolkenkrabbels en verbindt 48th en 49th street, via een waterval met plexiglas tunnel. Het mini-park is een charmante rustplek midden in het drukken Manhattan alsook een populaire lunchplek voor New Yorkers die in de buurt werken en je kan er regelmatig pop-up kunstwerken terugvinden.
Vanuit de NY Public Library kan je via Time Square in een 15-tal minuutjes wandelen naar het kleine McGraw Hill Park. Dit kleine ‘pocket park’ ligt verscholen tussen tussen de wolkenkrabbels en verbindt 48th en 49th street, via een waterval met plexiglas tunnel. Het mini-park is een charmante rustplek midden in het drukken Manhattan alsook een populaire lunchplek voor New Yorkers die in de buurt werken en je kan er regelmatig pop-up kunstwerken terugvinden.

Aan het einde van de High Line kan je het Whitney Museum of American Art terugvinden. Dit museum is misschien niet meteen bekend bij het grote publiek, maar zowel de architectuur (incl. drie buitenterrassen met een ongelooflijk uitzicht) als de kunstwerken zijn absolute toppers. Het museum bestaan uit meer dan 3.000 kunstwerken van hedendaagse Amerikaanse kunstenaars, met o.a. werk van Andy Warhol, Sally Mann, Alexander Calder en Cindy Sherman.
Aan het einde van de High Line kan je het Whitney Museum of American Art terugvinden. Dit museum is misschien niet meteen bekend bij het grote publiek, maar zowel de architectuur (incl. drie buitenterrassen met een ongelooflijk uitzicht) als de kunstwerken zijn absolute toppers. Het museum bestaan uit meer dan 3.000 kunstwerken van hedendaagse Amerikaanse kunstenaars, met o.a. werk van Andy Warhol, Sally Mann, Alexander Calder en Cindy Sherman.

Vanuit het Whitney museum is de meest dichtbijgelegen metrohalte het '14th Street / 8th Avenue Station'. In eerste instantie zal je misschien niets bijzonder opmerken, maar eens je je bewust bent van de kleine figuurtje die zicht in de gangen en op de perrons van deze metrohalte bevinden zal je ze zeker allemaal willen ontdekken! Deze ontelbare kleine wezentjes zijn het werk van kunstenaar Tom Otterness. Vergeet niet om af en toe eens naar boven of naar beneden te kijken! Je kan vanuit dit station een rechtstreekse metro nemen naar Bryant Park.
Vanuit het Whitney museum is de meest dichtbijgelegen metrohalte het ’14th Street / 8th Avenue Station’. In eerste instantie zal je misschien niets bijzonder opmerken, maar eens je je bewust bent van de kleine figuurtje die zicht in de gangen en op de perrons van deze metrohalte bevinden zal je ze zeker allemaal willen ontdekken! Deze ontelbare kleine wezentjes zijn het werk van kunstenaar Tom Otterness. Vergeet niet om af en toe eens naar boven of naar beneden te kijken! Je kan vanuit dit station een rechtstreekse metro nemen naar Bryant Park.

New York in 12 uur

Vanuit Time Square kan je via Broadway naar het Rockefeller Center, dat zichzelf 'The City within The City' noemt. Het centrum bestaat uit 19 gebouwen verspreid over verschillende blokken. Het hoofdgebouw is '30 Rock', een wolkenkrabber in Art Deco Stijl. De 'Top of The Rock' is het observatiedeck op de 70ste verdieping, van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt over Central Park en de Empire State Building.
Vanuit Time Square kan je via Broadway naar het Rockefeller Center, dat zichzelf ‘The City within The City’ noemt. Het centrum bestaat uit 19 gebouwen verspreid over verschillende blokken. Het hoofdgebouw is ’30 Rock’, een wolkenkrabber in Art Deco Stijl. De ‘Top of The Rock’ is het observatiedeck op de 70ste verdieping, van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt over Central Park en de Empire State Building.

Naast Smorgasburg (3 minuten wandelen) ligt het kleinere 'North 5th Street Pier and Park'. Hier kan je het 'OY / YO' kunstwerk van Deborah Kass terugvinden. Als je voor het beeld staat en naar Brooklyn kijkt dan lees je 'YO' ( = 'I am' in het Spaans), sta je aan de andere kant en kijk je naar Manhattan, dan lees je 'OY' (= een Jiddische uitdrukking). Het beeld is een speelse verwijzing naar Brooklyn's multiculturele gemeenschap. Vanuit dit parkje kan je de East River ferry naar Long Island City nemen.
Naast Smorgasburg (3 minuten wandelen) ligt het kleinere ‘North 5th Street Pier and Park’. Hier kan je het ‘OY / YO’ kunstwerk van Deborah Kass terugvinden. Als je voor het beeld staat en naar Brooklyn kijkt dan lees je ‘YO’ ( = ‘I am’ in het Spaans), sta je aan de andere kant en kijk je naar Manhattan, dan lees je ‘OY’ (= een Jiddische uitdrukking). Het beeld is een speelse verwijzing naar Brooklyn’s multiculturele gemeenschap. Vanuit dit parkje kan je de East River ferry naar Long Island City nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier