Maak zelf je natuurlijke cosmetica

© ES
Redactie KW

Steeds meer mensen kiezen voor verzorgingsproducten op basis van heilzame planten en bloemen. En ja, hoor, je kan ze ook helemaal zelf maken!

Wil je je eigen verzorgingsproducten op basis van natuurlijke elementen leren maken? Dan kan je een workshop ‘natuurlijke cosmetica’ bij Trees Vandenbussche volgen. Zij vertelt je alles over het gebruik van planten en bloemen voor huidproducten. Trees is al van kinds af aan in gezonde voeding, en in kruiden in het bijzonder, geïnteresseerd. Ze volgde diverse opleidingen aromatherapie en herborist, en verdiepte zich in de wondere wereld van bloemen en kruiden. De deelnemers aan de workshop krijgen dan ook eerst een boeiende rondleiding in de kruidentuin van het Bulskampveld in Beernem, alvorens ze zelf aan de slag kunnen gaan.

Van toverhazelaar tot kaasjeskruid

“Een heleboel planten hebben een positieve werking op de menselijke huid”, vertelt Trees. “Zo zijn de blaadjes van de toverhazelaar goed voor het aanpakken van kleine wondjes of couperose. Pepermunt en lavendel worden meestal bij jeuk en pijn gebruikt, terwijl kaasjeskruid een verzachtend effect heeft. Rozemarijn en brandnetel zijn dan weer goed voor de bloedsomloop.”

“Een heleboel planten hebben een positieve werking op de huid”

Trees leert de deelnemers een dag- en nachtcrème voor droge en vette huid, een voet- en handcrème en een lippenstift op basis van oliën zoals amandelolie, goudsbloemolie en hydrolaten van roos of lavendel maken.

Huidtype is belangrijk

Voor wie zelf aan de slag wil gaan, geeft Trees graag deze tips mee. “Aangezien elk lichaam anders is, is het belangrijk om voor jezelf te achterhalen welk huidtype je precies hebt“, zegt ze. “Heb je een vette of droge huid? Heb je last van bepaalde allergieën? Gebruik dus de juiste plantenextracten en oliën op basis van jouw persoonlijke, lichamelijke kwaaltjes. Ruik ook eens vooraf aan de etherische oliën om te weten of de geur je aanstaat. Volg daarna de instructies op een correcte manier en haal de informatie niet zomaar van eender welke website.”

“Kruis de verschillende stapjes aan, zodat je niets vergeet. Hou je ook aan de dosering! Eén druppeltje of grammetje te veel, kan een aanzienlijk gevolg hebben. Probeer ten slotte de zelfgemaakte crèmes of lotions op een klein plekje op de arm uit, voordat je ze helemaal op het gezicht smeert. Vergeet niet om etiketjes op de producten te kleven, met daarop de datum en inhoud of ingrediënten. Verzorgingsproducten zijn namelijk niet eeuwig houdbaar.”

(Tekst en foto Elke Vierstraete)

Sta je te popelen om het zelf uit te proberen? Volg dan eens een workshop ‘natuurlijke cosmetica’ in het Bulskampveld mee. Info: www.west-vlaanderen.be/bulskampveld.