Maak je tuin winterklaar met onze tuinman Angelo Dorny

03/11/17 om 00:00 - Bijgewerkt op 02/11/17 om 10:42

Ik heb de hele zomer lang veel tijd doorgebracht in mijn moestuin. Wieden, oogsten, planten en zaaien; ik heb het allemaal gedaan. Maar vanaf deze maand houdt het heel even op. De hele tuin is leeggeplukt en ik trek mezelf binnen terug, waar ik het afgelopen jaar evalueer en weer nieuwe energie opdoe om er volgend jaar opnieuw tegenaan te gaan. Maar voor je aan die rust toe bent, is het nog even alle hens aan dek. Opruimen en planten beschermen tegen nachtvorst behoren nu tot je takenpakket.

Vanaf november houdt het voor mij op in de moestuin. Ik heb een jaar lang het beste van mezelf gegeven en ik ben toe aan wat rust. Niet voor lang, maar net lang genoeg om weer zin te krijgen in het nieuwe seizoen. Ik oogst af en toe nog wat winterharde groenten zoals spruitkool, savooiekool, maar ook pastinaak en aardperen. De ijsberen van de moestuin, noem ik ze altijd. Hoe koud het ook wordt, ze houden stand. Maar wat doe je met de moestuin net voor de winter? Wat is de definitie van winterklaar maken? Voor mij is dat het opruimen van plantenresten en het bedekken van de bodem met een laagje mulch. Dat kan compost zijn, maar ook stro en bladeren. Ik doe dat al jaren en merk dat het de gezondheid van de bodem ten goede komt. Door letterlijk een winterjasje aan te brengen, houd je het bodemleven namelijk langer actief. Ik ben hoe dan ook een voorstander van ecologisch tuinieren. Je houdt met andere woorden rekening met wat Moeder Natuur te vertellen heeft.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!