Zo maak je de lekkerste pompoensoep

© © Ana del Castillo
Redactie KW

Wim Baekelandt maakt voor ons pompoensoep.

Wim Baekelandt, afkomstig uit Ingelmunster, runt sinds een elftal jaar samen met Anja Callebert een hoeve in het hartje van Koolskamp. “We kweken het hele jaar door peterselie”, aldus Wim. “Mijn ouders deden dat vroeger ook. Alles wordt in serres gekweekt en is bestemd voor de REO Veiling in Roeselare. In de zomer hebben we ook snijbonen en in de winter planten we veldsla. Sinds een jaar of drie oogsten we in het najaar ook pompoenen. We hebben er zo’n twee hectare. Het merendeel daarvan gaat naar de veiling, een deel is bestemd voor thuisverkoop, maar het is vooral een soort jaarlijkse traditie geworden. We hebben uiteraard de klassieke pompoen in huis, die met Halloween heel populair is als versiering, maar we kweken vooral de butternut. Die is iets zoeter van smaak en perfect voor soep. Voorts hebben we ook pattison, Turkse muts, kastanjepompoenen en spaghettipompoenen. Ook die zijn heel lekker in de oven.”

Wim Baekelandt en Anja Callebert.
Wim Baekelandt en Anja Callebert.© Stefaan Beel

Pompoensoep blijft een klassieker. “Eigenlijk is het de enige soep die ik thuis eet. En ik word ze niet snel beu, nee.” De oogst van de pompoenen zal dit jaar niet zo groot zijn, door de bijzonder warme zomer. “We planten eind mei en in oktober gaan we volop oogsten, dat gaat door tot eind november. Vandaag is er nog niet veel vraag naar pompoenen omdat het nog te warm is. Er hangen dit jaar ook minder pompoenen aan de planten en ze zijn iets kleiner.”

Recept

voor een goeie liter soep

Ingrediënten

1 kastanjepompoen

2 rode paprika’s

2 wortelen

1 aardappel

ajuin

spekblokjes

kippenbouillonblokjes

een liter water

Werkwijze

Snij de ajuin, ontpitte paprika’s, pompoen, wortelen en aardappel in stukjes.

Stoof alles aan, doe er de bouillonblokjes bij en vul aan met water. Laat ongeveer 20 minuten koken. Mix de soep en laat ze weer opkoken.

Bak de spekblokjes zonder vetstof en voeg ze samen met wat room toe aan de soep. In plaats van met spekblokjes kan je de soep ook met kruidenkaas afwerken.