Salade van aardbeien en komkommerlinten

Redactie KW

Het zijn drukke dagen op boerderij Pilkemhof in Boezinge. Ilse Rollez teelt er samen met haar man Henk Tommelin onder andere aardappelen, bloemkolen, spinazie, aardbeien, peterselie en courgettes. In de maand mei kunnen de aardappelen en aardbeien volop geoogst worden. “De aardbeienteelt is toch arbeidsintensief”, vertelt Ilse, die in 2016 finaliste was van De schoonste boerin van Vlaanderen. “Zowel het planten als oogsten gebeurt met de hand. We hebben zeven serres van ongeveer 250 m² en hopen daarmee een oogst van 2.000 kilo te hebben. Vier weken geleden stond deze serre nog volledig in bloemen. Een weetje: één bloempje betekent telkens één aardbei.”

Salade van aardbeien en komkommerlinten

“Doorgaans vind je in restaurants aardbeien terug in het nagerecht, maar je kan er veel meer mee doen. Vandaar dat ik voor mijn receptje gekozen heb voor een vegetarische salade met aardbeien. Heerlijk als sidedish bij een zomerse barbecue.”

Recept

voor twee personen

Ingrediënten

1 komkommer

1 courgette

1/2 bakje aardbeien

1 handje amandelnoten

zeezout en zwarte peper

5-tal takjes verse tijm

2 el hoeveyoghurt

5 verse frambozen

1 el wittewijnazijn

1 tl honing

olijfolie

Werkwijze

Verwarm de oven op 180 °C. Was de courgette en snijd in plakjes. Verdeel de schijfjes over een ovenschaal en bestrijk met wat olijfolie. Kruid met zwarte peper, zeezout en de verse tijmblaadjes. Rooster de plakjes ongeveer een halfuurtje in de oven.

Was de komkommer en snijd met een dunschiller in linten. Hak de amandelnoten in grove stukken. Was de aardbeien, verwijder het kroontje en verdeel ze in vier.

Haal de courgetteplakjes uit de oven en laat ze afkoelen.

Maak de dressing: meng daarvoor de yoghurt met de wittewijnazijn en de honing. Plet de frambozen en meng ze door de dressing.

Stel de salade samen: meng de komkommerlinten met de geroosterde courgette en de aardbeien. Werk af met de amandelnoten en de dressing.

Recept

voor twee personen

Ingrediënten

1 komkommer

1 courgette

1/2 bakje aardbeien

1 handje amandelnoten

zeezout en zwarte peper

5-tal takjes verse tijm

2 el hoeveyoghurt

5 verse frambozen

1 el wittewijnazijn

1 tl honing

olijfolie

Werkwijze

Verwarm de oven op 180 °C. Was de courgette en snijd in plakjes. Verdeel de schijfjes over een ovenschaal en bestrijk met wat olijfolie. Kruid met zwarte peper, zeezout en de verse tijmblaadjes. Rooster de plakjes ongeveer een halfuurtje in de oven.

Was de komkommer en snijd met een dunschiller in linten. Hak de amandelnoten in grove stukken. Was de aardbeien, verwijder het kroontje en verdeel ze in vier.

Haal de courgetteplakjes uit de oven en laat ze afkoelen.

Maak de dressing: meng daarvoor de yoghurt met de wittewijnazijn en de honing. Plet de frambozen en meng ze door de dressing.

Stel de salade samen: meng de komkommerlinten met de geroosterde courgette en de aardbeien. Werk af met de amandelnoten en de dressing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier