Recept voor zachtgekookt eitje in papillot

© Wouter Meeus
Redactie KW

Sinds 1996 kan je in de Blotingstraat in Pittem bij het pluimveebedrijf van Heidi Popelier (46) en haar man voor de lekkerste eieren terecht. “Bij Heidi’s Hoeve-eieren staat het welzijn van de dieren centraal”, aldus Heidi.

Op het bedrijf zijn twee soorten eieren te vinden: scharreleieren en eieren van kippen met vrije uitloop. “Ongeveer twee op drie kippen zijn bij ons in een freilandsysteem gehuisvest, waardoor hun eitjes dus ‘eieren van kippen met vrije uitloop’ worden genoemd”, legt Heidi uit. “De kippen lopen vrij rond in de stal en van 10 uur ‘s morgens tot zonsondergang kunnen ze buiten.”

“Scharrelkippen daarentegen kunnen zich vrij in de stal op verschillende niveaus bewegen en kunnen in een overdekte wintertuin scharrelen. In beide systemen staan de gezondheid en het welzijn van onze dieren centraal. Ze kunnen hier hun natuurlijke gedrag beleven: kakelen, scharrelen, een stofbad nemen, rondfladderen in een aangename stal met toegang tot voedsel en water.” (LDW)

Recept voor zachtgekookt eitje in papillot
© Wouter Meeus

INGREDIËNTEN

1 ei

4 takjes bieslook

een halve tomaat

een vierde sjalot

1 takje tijm

2 champignons

peper en zout

1 eetlepel olijfolie

enkele blaadjes gemengde sla

Werkwijze

Pel en ontzaad de tomaat en snijd in gelijke kleine blokjes. Pel de sjalot en versnipper fijn. Snijd de champignons in kleine kubusjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie en stoof de sjalot aan, samen met de champignons en de tomaat (2 minuten is voldoende). Strooi er wat tijm over en versnipper de bieslook. Kruid met peper en zout.

Leg een blaadje hittebestendige folie in een bolkopje of een koffiekopje. Doe hierin het gestoofde mengsel. Breek een ei daarbovenop. Strop de folie bovenaan samen en knijp dicht met een speld (of wasspeld). Laat water koken in een kookpot. Eens het water kookt, laat dan de cocotte 4 minuten koken. Haal uit het kookvocht en maak de folie open. Zo verkrijg je een heel mooi gekookt eitje met aromaten.

Maak een bodempje in een diep bordje van gemengde salade. Schik daarbovenop het eitje. Kruid met peper en zout.