Quiche met witloof

© Foto Kurt
Bert Vanden Berghe

Marleen Deriemaecker maakt quiche met witloof.

Marleen Deriemaecker (53) uit Wingene groeide op in een landbouwbedrijf en ook haar man Luc Wannyn kent de stiel als geen ander. Terwijl hij loodgieter werd, startte zij in 1992 haar eigen witloofteeltbedrijf op. In de zomer kweekt ze ook aardbeien. “Witloof wordt twee keer geteeld: eerst de wortel, die wij dus inkopen, en dan de krop zelf. In deze periode stockeren we de wortels in frigo’s, waardoor het groeiproces wordt stilgelegd. Tot oktober volgend jaar planten we ze dan mondjesmaat uit.”

Quiche met witloof
© Foto Kurt

In haar eenvrouwsbedrijfje springt haar man af en toe bij, net als enkele arbeiders. Voor Marleen is het dus hard werken, zeker als je weet dat er toch zo’n 300 ton witloof per jaar passeert. “Bovendien doen we ook wat thuisverkoop en sta ik wekelijks op de Boerenmarkt in Tielt. Het merendeel van het witloof gaat naar de veiling. Het is geen simpele markt, nee. Wij hebben geen vat op de kweek van de wortel, dus kan er al eens een afwijking in de krop zijn. Het is bij elke kweek wel spannend.”

Witloof heeft nog vaak het imago tegen dat het bitter is. “Dat is veel verbeterd tegenover vroeger. Je kan er heel veel kanten mee uit, niet alleen in hamrolletjes, maar ook in een slaatje of een quiche.”

Recept voor vier personen

Ingrediënten

4 eieren

25 cl room

4 stronkjes witloof

1 kleine fijngesneden ajuin

20 gram pijnboompitten

1 rol bladerdeeg

50 gram gemalen gruyèrekaas

peper, zout en nootmuskaat

olijfolie

Werkwijze

Snij het witloof in fijne stukjes, stoof het aan in olijfolie en haal het uit de pan. Stoof het ajuintje glazig (voeg eventueel wat olie toe). Laat alles goed uitlekken.

Kluts de eitjes, voeg de room toe en breng op smaak met de kruiden. Doe er ook de pijnboompitten bij.

Leg het bladerdeeg in de bakvorm, bedek de bodem met het witloof en de ajuin. Overgiet met het ei-roommengsel en werk af met een laagje geraspte kaas.

Laat 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 150 °C. Heerlijk als voorgerechtje of als lunch.