Hapje van Ostendaises

© JRO
Redactie KW

Kim (29) is de dochter van Jacky Puystjens en Iris Van Daele. Al meer dan 20 jaar kweken Jacky en Iris Ostendaise-oesters in de Vuurtorenwijk in Oostende, als enigen ter wereld. Kim groeide ermee op. “Onze oesters kweken we op drijvende systemen, op tafels onder water, in oesterparken en in installaties binnen het gebouw”, legt Kim, geflankeerd door mama Iris, uit.

Hapje van Ostendaises
© JRO

“Het grootste verschil tussen Ostendaises en gewone oesters is dat de eerste in brak water worden gekweekt. Brak water is een combinatie van zout en zoet water. Dat geeft de oesters een andere smaak dan zeewater. De oesters zijn ook vleziger. De Spuikom, waar onze oesters worden gekweekt, is ondiep en open. Het zonlicht warmt het water op waardoor het microscopisch plankton extra groeit en dat komt de oesters dan weer ten goede.”

Recept

voor drie personen

Ingrediënten

3 platte Ostendaise oesters

1 wortel

1 appel

1 venkel

1 teentje look

1 eetlepel honing

25 cl room

Hierbas de Las Dunas (likeur)

beukenzwammetjes

wittewijnazijn

sushiazijn

peterselie

dille

Werkwijze

Snij de worteltjes in chips en kook ze met wat peper, zout en een klein beetje honing. Snij vervolgens het appeltje in julienne.

Kook ook de venkel met wat peper en zout en zet die vervolgens onder in wat room met look. Giet de venkel af en klop de room tot slagroom. Voeg er wat Hierbas de Las Dunas aan toe.

Leg de beukenzwammetjes in de helft sushiazijn en de helft wittewijnazijn.

Dresseer de oesters met de worteltjes, de appeljulienne en wat venkel. Voeg er nog wat room aan toe en wat beukenzwammetjes. Werk af met wat peterselie en dille.

(JRO)