Carl Adriansens maakt geitenkaasburger met savooikool

© Davy Coghe
Redactie KW

In 2007 namen Carl Adriansens en zijn vrouw Tessa het 17de-eeuwse Hof ter Meulen in De Haan over van zijn ouders. Maar in de industriële landbouw die er op dat moment bedreven werd, zag het koppel weinig toekomst. Ze zochten en vonden hun weg in de korteketenlandbouw en richtten hun bedrijf ook in voor boerderijvakanties. “In 2011 kreeg ik voor mijn verjaardag van Tessa vier mangalica wolvarkens”, vertelt Carl. “Sindsdien zijn we ons beginnen te verdiepen in varkensvlees en beseften we dat de intense smaak van de mangalica – het vlees is meer dan dat van gewone varkens dooraderd met onverzadigd vet – een echte troef is.”

Carl Adriansens maakt geitenkaasburger met savooikool
© Davy Coghe

In 2014 opende Hof ter Meulen een bescheiden hoevewinkeltje met het vlees van het mangalica wolvarken van eigen kweek. Een formule die in die mate aanslaat dat je er nu ook schapen-, rund- en kippenvlees, biogroenten en streekproducten als honing en geitenkaas kunt kopen, alles afkomstig van producenten uit de omgeving van De Haan.

Recept

voor zes personen

Ingrediënten

voor het langzaam gegaarde buikspek:

1 kg buikspek mangalica

18 gr. zout

3 teentjes look grof gesneden

100 gr. rundfond

50 gr. coast beer dark

2 laurierblaadjes

overige:

6 mangalica biogeitenkaasburgers

1 kg aardappelen

1 biosavooikool

Werkwijze

Wrijf het buikspek in met het zout, stop het samen met de andere ingrediënten in een kookzak en vacumeer. Laat gedurende 14 uur garen in een warmwaterbad van 76 °C. Laat afkoelen in een ijsbad. Snijd het spek en bak het in goeie boter.

Blancheer de savooikool gedurende 4 minuten. Laat snel afkoelen in ijswater, zodat kleur en beet behouden blijven. Maak een stamppot van de gekookte aardappelen met de savooikool. Afkruiden met peper en zout.