Kruiden kweken in de winter

07/12/18 om 07:00 - Bijgewerkt op 06/12/18 om 12:24

December staat voor de deur. Dat betekent in veel gevallen kouder, vroeger donker en binnen genieten van de gezelligheid. In de tuin zijn we toe aan een rustige periode, veel valt er niet meer te beleven. Je oogst nog af en toe wintergroenten, maar verder is het vooral wachten tot het weer warmer wordt. Maar hoe zit dat met kruiden? Bestaan er winterharde exemplaren die het ook tijdens de wintermaanden goed doen?

Kruiden associëren we vaak met de zomer. Zuiderse basilicum, verrassende bieslook en bijzonder leuke oregano. Het zijn maar enkele voorbeelden van de vele planten die dan je kruidentuin inpalmen. Maar er zijn natuurlijk ook exemplaren die in de winter ook gewoon voor kleur zorgen, en vaak leuk staan in een pot of bak op je terras of balkonnetje. Ze garanderen je dan wel niet de allergrootste oogst, maar ze zorgen wel voor smaak aan je winterse stoofpot of ovenschotel en soepen. Toch moet ik nuanceren. Wintergroen betekent niet altijd winterhard. Bij hevige vorst zullen ook die kruiden het lastig krijgen. Een aantal overleven de winter zelfs niet. Bescherm ze daarom goed, zet ze beschut en dek ze eventueel af met een vlies of vriesdoek tijdens het koudste moment van de nacht. Een schrale winterwind droogt de planten namelijk ontzettend snel uit, waardoor ze uiteindelijk ook zullen sterven.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!