Krabben herkennen wordt kinderspel

09/02/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 08/02/18 om 10:29

De provincie heeft recent een krabbenzoekkaart ontwikkeld, waarbij je kan bepalen welke krab je precies hebt gevonden ergens aan onze kust. Wij trokken, gewapend met kaart en mariene bioloog Francis Kerckhof, naar het Klein Strand in Oostende. "Ik sluit niet uit dat er nog meer soorten onze richting uitkomen."

Met de zoekkaart die de provincie ontwikkelde, kunnen we twintig krabben en twee heremietkreeften herkennen en benoemen. De provincie klopte daarvoor aan bij de Belgische Strandwerkgroep, de vereniging voor mariene biologie. Francis Kerckhof (62), die ook werkt voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, is al sinds jaar en dag de expert. Elke morgen passeert hij langs het Klein Strand in Oostende, vooral om de ringen van meeuwen te spotten en die door te geven. Dergelijke registraties zijn nuttig voor onderzoeken. Voor de krabben geldt hetzelfde. "De krabbenzoekkaart werd ontwikkeld opdat de mensen zouden weten om welk exemplaar het gaat, maar melden welke soorten waar gevonden worden is zeker ook nuttig", aldus Francis. "Zelfs voor de gewone, klassieke strandkrab. Zo kunnen we bijhouden waar ze voorkomt en of er een evolutie mee gepaard gaat. Kwestie dat we niet opeens voor verrassingen komen te staan, zoals met de sterke daling van de mussenpopulatie een paar jaar geleden. Wij kunnen ook niet op elke plaats zijn, dus maken registraties van 'burgerwetenschappers' wel degelijk een verschil."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!