Kicken tussen Leie en Schelde

Redactie KW

Hoogtevrees komt altijd op het meest onverwachte moment. Met veel blabla beklim ik de ladder om eenmaal boven compleet toe te klappen. Zo hoog is het touwenparcours op site Transfo in Zwevegem nochtans niet. Het tempo stokt. Een tienjarige achter me wacht geduldig zijn beurt af, duidelijk onbevreesd voor wat komen zal. Eén ding is zeker: Je Wildste Westen staat garant voor een namiddagje grensverleggende fun en adrenaline. Kicken!

In het zuiden van West-Vlaanderen, in de ruime omgeving van het 15 kilometer lange kanaal Bossuit-Kortrijk dat de Leie met de Schelde verbindt, vind je een groot aanbod aan avontuurlijke activiteiten. Je kan er klimmen, mountainbiken, duiken, in open water zwemmen, paintballen, lasershooten en je uitleven op het avonturenparcours. Omdat de krachten bundelen altijd werkt, verenigen alle aanbieders zich onder de noemer Je Wildste Westen. Ze hebben een gemeenschappelijke website waar je een eigen programma kan samenstellen. Ook B&B-uitbaters uit de streek zijn fan en bieden aangepaste arrangementen aan. Hoeveproducenten staan in voor een heerlijke hoevepicknick voor of na de activiteit.

“Een angst overwinnen, geeft altijd een kick”

Vandaag wil ik vooral eens proeven van het avontuur. Ik eet niet de hele taart op, maar knabbel hier en daar een stukje. Eerste stop is site Transfo in Zwevegem. Deze vooroorlogse industriële site is een vroegere elektriciteitscentrale aan het kanaal Bossuit-Kortrijk. Tot 2001 werd hier nog stoom geproduceerd. Nu vind je er een toeristisch infopunt, feestzaal, een avonturenparcours tot zelfs een duiktank toe. Nog niet zo lang geleden vonden hier de opnames plaats van de bejubelde Canvas-reeks Bevergem. Er gaan stemmen op om hier een doe-museum rond energie op te richten.

Duiken naar Atlantis

Natuursportorganisatie Oenanthe vond haar vaste stek op Transfo en werkte een deathride, een parcours van touwenbruggen en een hindernissenparcours boven water uit. Ik kies voor de touwenbruggen. Julie van Oenanthe begeleidt me en merkt al snel dat hoogtes me niet zo liggen. Ze stelt me op mijn gemak en praat me door de hindernissen heen. Een angst overwinnen, geeft altijd een kick. “Het is vooral belangrijk dat je je eigen tempo volgt”, laat Julie me weten terwijl ik wijdbeens twee touwladders probeer te overbruggen. Het parcours is kort, maar krachtig. Wie alle parcours combineert, is gemakkelijk een tweetal uurtjes zoet.

Kicken tussen Leie en Schelde

Voor ik de fiets neem richting tweede stop De Gavers, breng ik een bezoek aan de duiktank, een unicum in onze provincie. Op de eerste verdieping is een cafetaria waar je een perfect zicht hebt op wat zich in de 15 meter diepe en 20 meter brede duiktank afspeelt. Een groep duikers is net een parcours aan het afleggen in het Atlantis-decor. De oude stookolietank is gevuld met 4,7 miljoen liter water. Een uurtje duiken met z’n tweeën kan je online boeken. Ook wie eigen duikmateriaal heeft, kan hier terecht.

Fluisterend het water op

Langs het jaagpad van het kanaal Bossuit-Kortrijk fiets ik naar het provinciaal domein De Gavers. Een mooi tochtje van 5 kilometer. Hier vind je een avonturen-, een hoogtouwen- en een hindernissenparcours. Groepen die een activiteit of feestje organiseren in De Gavers kunnen er ook voor kiezen om het rustig aan te doen met de fluisterboot. Avontuur hoeft niet altijd vol ass-kicking pompende adrenaline te zitten. Samen met kapitein Guy Vandevoorde zweven we bijna over het 53 hectare grote Gavermeer, eind jaren 60 gegraven als zandwinningsput voor de aanleg van de E3, nu E17. Een uur lang vertelt Guy honderduit over de vogels en vissen in het Gavermeer. Hij duidt broedplaatsen aan en vertelt waarom het Gavermeer als drinkwatermeer wordt gebruikt. Ik laat het graag over me komen.

(Marijn Follebout)