Julie Wieme maakt ontbijtbroodje Zennijs

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Deze week gaan we voor een broodje.

Kook- en bakinspiratie haalt Julie uit Sint-Denijs eigenlijk overal. “Geproefd bij een restaurantbezoek, geplukt van Pinterest of gevonden in een van de kookboeken uit mijn collectie”, somt ze op. “Het recept voor dit broodje stelde ik zelf samen. Het heeft een tijdje geduurd voor het juist zat, maar nu heb ik een lekker recept beet. Mijn man en ik zijn er verzot op. Ik bak er eentje per week en het blijft meestal geen twee dagen liggen.”

Het broodje eet je niet enkel als ontbijt, je kan er ook een hapje mee maken. “Gril een dun sneetje brood en beleg het met wat wildpaté of kruidenkaas”, suggereert Julie.

RECEPT

voor vier personen

INGREDIËNTEN

150 gram gedroogde biologische vijgen

80 gram gedroogde of verse walnoten

halve theelepel natriumbicarbonaat voor voeding

2 tot 3 rijpe bananen

1 eetlepel walnotenolie

2 eetlepels olijfolie

2 eitjes

1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder

halve theelepel kaneelpoeder

140 gram volkoren speltbloem

Julie Wieme maakt ontbijtbroodje Zennijs

WERKWIJZE

Verwarm de heteluchtoven op 180 °C.

Snij de topjes van de vijgen en snij ze vervolgens in twee of vier, afhankelijk van de grootte. Laat de vijgen samen met het natriumbicarbonaat 10 minuten weken in 100 ml water, dat net het kookpunt bereikt had.

Hak de walnoten fijn en hou er enkele apart voor de versiering.

Giet de vijgen af. Meng ze met de walnotenolie en de olijfolie.

Doe bij het vijgenmengsel ook de geprakte bananen, de twee eitjes (volledig) en de walnoten. Meng goed dooreen.

Zeef het bakpoeder, de kaneel en de speltbloem samen op het mengsel van de vijgen, noten, bananen en eitjes. Meng alles nog één keer heel goed.

Neem een langwerpige cakevorm, bekleed die met bakpapier en giet er het mengsel in. Werk bovenaan af met de noten.

Zet de bakvorm 35 tot 40 minuten in de oven op 180 °C. Haal het broodje uit de bakvorm. Je kan het bewaren op kamertemperatuur, onder een verse theedoek of keukenhanddoek.