Jan Hammenecker: "Ik oefen mezelf in verwondering"

08/02/19 om 06:00 - Bijgewerkt om 07:27

Als je het woord rasacteur opzoekt, dan kom je haast meteen bij Jan Hammenecker uit. Een ruwe bolster op de theaterplanken en op de set, van wie de pit al eens aan hardheid verliest, maar nooit aan authenticiteit. Hij is geen feestvierder, zegt hij zelf en heeft het ook niet nodig. "Zeker niet om gelukkig te zijn. We vieren vooral feest om onze angsten te bedwingen."

Al dertig jaar maakt hij furore in het theater, in films en series. Een feestje heeft hij er niet voor gehouden. Zelfs zijn verjaardag, een week voor ons gesprek, liet hij eerder in stilte passeren. Het is ook geruisloos, haast onzichtbaar hoe hij op het podium van de Brugse Stadsschouwburg flaneert, terwijl de klank- en lichtmannen alles klaarzetten voor de première van de theatervoorstelling Drie Zusters. Een band heeft hij niet met Brugge, bekent hij, als hij buiten de regen in stapt. Ook die met zijn geboortestad Oostende deemstert weg, zeker nu zijn ouders er niet meer wonen. "Ze waren afkomstig van Klein-Brabant, de streek rond Bornem. Ze waren palingkwekers en omdat er in de kuststreek veel restaurants waren, kwamen ze naar hier afgezakt. Ik heb tot mijn achttiende ongelooflijk veel paling gekuist. Ik was ook écht voorbestemd om vismarchand te worden. Maar het bedrijf ging overkop en ik volgde een toneelopleiding."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!