In het spoor van Inspector Barnaby

Typische cottages zoals je ze ook in Midsomer Murders ziet: Engelser dan Oxfordshire krijg je het niet. © Peter Soete
Peter Soete

Het zijn weer hoogdagen voor de liefhebbers van spannende detectiveseries en prachtige landschappen: Midsomer Murders wordt opnieuw uitgezonden. Maar niet alleen de avonturen van Inspector Barnaby en zijn assistent Jones zijn schitterend, ook Midsomer zelf is dat. Wij staken het Kanaal over en ontdekten er dorpjes die uitblinken door hun Englishness en doen dromen van lang vervlogen tijden.

Inspector Barnaby is trouwens niet alleen de inspiratiebron voor onze reis, maar ook voor ons vervoermiddel. In de Jaguar XF Sportbrake S met meer dan 300 pk onder de motorkap voelen we ons echte Britse politie-inspecteurs. Alleen zwaailichten en een sirene ontbreken om ons bliksemsnel naar Oxfordshire te leiden. Niet naar Midsomer dus, want dat Engelse graafschap bestaat enkel in de televisiereeks. Oxfordshire, een streek tussen Londen en Oxford, is het echte territorium van Barnaby. In Thame houden we een eerste keer halt. Hier hebben we een afspraak met MidsomerMurders-gids Tony Long.

De green van Warborough, het stadje waar ook de bekende pub Six bells on the green ligt.
De green van Warborough, het stadje waar ook de bekende pub Six bells on the green ligt.© Peter Soete

Thame is een middeleeuws marktstadje van 11.000 inwoners dat ook zonder de politieserie veel te bieden heeft. Een kerkje uit de 13de eeuw, een even oude pub, tearooms met traditionele gevels en ontelbaar veel winkeltjes met spullen die je alleen maar in Engeland kunt kopen. We ontmoeten Tony aan het stadhuis, waar hij een praatje maakt met burgemeester Ann Midwinter (echt waar!).

In Cholsey brengen we een bezoekje aan het plaatselijke kerkhof, waar 'queen of crime' Agatha Christie begraven ligt.
In Cholsey brengen we een bezoekje aan het plaatselijke kerkhof, waar ‘queen of crime’ Agatha Christie begraven ligt.© Peter Soete

Wanneer we aankomen, toveren Tony en Ann als bij toverslag een plaat tevoorschijn die ze over het Thame-stadhuisbord hangen. Opeens bevinden we ons in Causton, het belangrijkste stadje van de Midsomer Murders-reeks. “Natuurlijk is de serie ontzettend belangrijk voor Thame”, vertelt burgemeester Ann Midwinter. “Midsomer Murders begon in 1997 en de serie wordt in meer dan 100 landen uitgezonden. Er komen bezoekers uit de hele wereld om de filmlocaties te bezoeken. Als stadsbestuur helpen we dan ook graag om de reeks en meteen ook onze stad te promoten.”

Barnaby bun bestellen

“Thame telt meer dan 20 filmlocaties uit de serie”, neemt Tony over. “Barnaby-liefhebbers zullen meteen het 16de-eeuwse Spread Eagle Hotel herkennen of Rumsey’s tearoom in Upper High Street, die dienstdeed als fotowinkel in de aflevering Picture of Innocence.”

Neil Dudgeon ofte inspector Barnaby aan de Black Horse in Thame.
Neil Dudgeon ofte inspector Barnaby aan de Black Horse in Thame.© Peter Soete

Wanneer we daar een koffie drinken, kunnen we natuurlijk niet anders dan een Barnaby bun of koffiekoek bestellen. Leuk, maar ook niet meer dan dat. Dus trekken we naar de Black Horse op een hoek van Corn Market. In deze pub maakte acteur Neil Dudgeon als de nieuwe detective chief inspector John Barnaby (de neef van inspector Tom Barnaby, die uit de reeks verdween, red.) voor het eerst kennis met de inwoners van Causton. Nu is het een gastropub. Voor 12 pond (15 euro) eet je er een voorgerecht en een hoofdgerecht. Niet slecht, al kan je een dunne minuutsteak en diepvriesfrietjes bezwaarlijk topgastronomie noemen.

Wie op zoek gaat naar Midsomer, zal van een kale reis terugkomen. Het graafschap bestaat enkel in de televisiereeks, die grotendeels werd opgenomen in het graafschap Oxfordshire.
Wie op zoek gaat naar Midsomer, zal van een kale reis terugkomen. Het graafschap bestaat enkel in de televisiereeks, die grotendeels werd opgenomen in het graafschap Oxfordshire.© Peter Soete

Dan maar snel in de Jaguar voor een ritje door het platteland op zoek naar de misdaad in de schilderachtige dorpjes langs de Thames. Deze tocht is wel een regelrechte voltreffer. In Warborough rijden we tot op de green van het stadje dat ook bekend is van de (vaak gefilmde) pub Six bells on the green. Het grasveld, waar het clubhuis van de lokale cricketclub zich bevindt, is verder omringd door mooie cottages en houten en gietijzeren banken. We genieten van de rust en het ruisen van de bomen op een bank die in 1953 door het gemeentebestuur werd geschonken ter gelegenheid van de kroning van koningin Elisabeth II.

Het graf van de ‘queen of crime’

In Wallingford herkennen we meteen de Corn Exchange Market op het marktplein. Deze locatie duikt in Midsomer Murders vaak op als de theaterzaal van Causton. Dit najaar staat muzieklegende Cliff Richard er geprogrammeerd. We zetten onze tocht verder naar het vlakbij gelegen Cholsey en stoppen bij het graf van queen of crime Agatha Christie, die er samen met haar tweede man begraven ligt.

Wat verder stoppen we in Moulsford aan de Beetle and Wedge, een stop die iedereen zou moeten maken. Niet alleen is het eten in deze pub aan de oevers van de Thames superlekker, ook het panorama langs het wandelpad is onvergetelijk.

In het spoor van Inspector Barnaby
© Foto Peter Soete

Onze volgende bestemming is Mapledurham House, diep in het platteland. Net wanneer we denken dat we verloren gereden zijn, rijden we het dorpje binnen. In Mapledurham zijn er slechts een handvol huizen, een kerkje, een immens groot landhuis en een watermolen. Maar het is wel een zeer bekende filmlocatie en niet alleen in de nieuwe afleveringen van Midsomer Murders. Ook Miss Marple en Inspector Morse zijn hier bekende gasten, maar misschien is het plaatsje nog het meest bekend uit de oorlogsfilm The Eagle has landed.

Midsomer Murder-gids Tony Long en burgemeester Ann Midwinter toveren Thame in een mum van tijd om tot Causton, waar John Barnaby thuis is.
Midsomer Murder-gids Tony Long en burgemeester Ann Midwinter toveren Thame in een mum van tijd om tot Causton, waar John Barnaby thuis is.© Peter Soete

Ook onze tocht zit erop, en die was bijzonder boeiend. Het leuke aan de MidsomerMurders-tocht is dat je nooit lang in de wagen moet zitten en je heel wat charmante Engelse stadjes en dorpjes ontdekt.

Meer info op www.visitmidsomer.com en www.visitbritain.com. ‘Midsomer Murders’ is elke vrijdag om 20.40 uur te zien op Eén.