In Brussels groene armen

Redactie KW

Dankzij de Groene Wandeling, goed voor 65 km, beleefden we Brussel ‘achter de schermen’. Het verstandshuwelijk tussen het hoofdstedelijke gewoel en de rust van de natuur maakt van deze wandeling een absolute topper, uniek in zijn soort. Laat je niet afschrikken door het aantal kilometers. De wandeling is perfect op te splitsen in deeltrajecten.

De Groene Wandeling is verdeeld in zeven thematische stukken, variërend tussen 6 en 12 kilometer. Elke etappe rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest doet een eigen vallei, groene regio of parklandschap aan. Je kiest zelf hoe lang je deze perfect bewegwijzerde wandeling wil maken. En er is een groot aanbod aan openbaar vervoer.

Wij wandelden de Groene Wandeling in twee dagtochten. De eerste dag stapten we van het station van Schaarbeek tot in Anderlecht, goed voor 45 verrassende kilometers. De tweede dag ging het vanaf de Erasmuscampus in Anderlecht tot aan het station van Schaarbeek langs de westkant van Brussel, een stevige 20 kilometer. De wandeling verveelt nooit. Er valt om de andere kilometer wel iets nieuws te zien of te beleven.

Naast de spoorlijn in Schaarbeek ligt het vergeten natuurgebied Moeraske, een eerste plukje groen op ons 65 kilometer lange traject. We stoppen even aan de begraafplaats van Brussel, een gigantische groenzone in het drukke Schaarbeek. Op de dodenakker ligt het vol bekende Belgen die de geschiedenis van ons land hielpen schrijven.

Kleurrijke halsbandparkieten

In Brussels groene armen

De ‘sterrenbeeldenwijk’ in Sint-Lambrechts-Woluwe markeert de overgang naar het ‘rijkere’ Brussel. De wijk werd in de jaren 50 gecreëerd door tuinarchitect René Pechère (1908 – 2002). De man drukte zijn stempel op meerdere plaatsen in het Brussels Gewest.

In het anders stille Maloupark in de Woluwevallei wordt onze blik naar een zwerm tropische halsbandparkieten getrokken. Brussel wordt geplaagd door deze kleurrijke vogels sinds de ‘Meli Zoo’ in 1974 op de Heizel een 40-tal van deze alleseters de vrijheid schonk.

Aan het Wilderbos ligt een kattendorp voor straatkatten

In de Woluwevallei volgen we de oude spoorwegbedding Brussel-Tervuren, waar in 1931 de eerste elektrische trein van het land over spoorde. Nu is ze een speelterrein voor eekhoorns geworden. Vanaf hier duiken we van de ene groenzone in de andere. In Watermaal-Bosvoorde komen we aan het uitgestrekte Zoniënwoud. De machtige beukenbomen tooien zich met allerlei kleuren. Alle stadsgeluiden vallen weg.

In Brussels groene armen

De titel voor mooiste boswandeling gaat naar die over het Engelandplateau in Ukkel. Bij valavond of in de vroege ochtend valt hier zeker wild te spotten. De dienst Leefmilieu is hier nog volop bezig aan bepaalde missing links in het traject weg te werken, net zoals in het Kattebroek en de Vogelzangbeek. De meeste werken zullen tegen de lente van 2018 afgerond zijn.

Dorp voor straatkatten

In Anderlecht krijgen we mooie vergezichten op de grootstad. Het contrast met het platteland achter ons kan niet groter zijn. Het mooiste uitzicht zien we in het Scheutbos in Sint-Jans-Molenbeek. Terroristen zijn in geen mijlen te bespeuren.

De eerste kennismaking met de veelzijdige Molenbeekvallei gebeurt in het Wilderbos. Waar we het bos verlaten, bevindt zich een kattendorp voor straatkatten. Schattig!

Het moeras van Ganshoren is samen met het moeras van Jette en het aansluitende Koning Boudewijnpark de meest betoverende plek van de wandeling. In deze groengebieden toont Brussel zich op zijn mooist.

In Brussels groene armen

In Laken stappen we de koninklijke parken op het Heizelplateau binnen. Vlakbij stralen de bollen van het Atomium. Leopold II wou groen rond zijn paleis en zoals altijd kreeg hij zijn zin. Een actiegroep in Brussel ijvert voor de gedeeltelijke openstelling van het park vlak bij het paleis. Misschien krijgt deze actiegroep ooit zijn zin en leidt de Groene Wandeling dan langs het huis van koning Elisabeth I?

Trainworld in Schaarbeek

In Brussels groene armen

Het station van Schaarbeek herbergt een gigantisch treinmuseum. Het staat vol oude stoomlocomotieven en toont tegelijk de toekomst van de spoorwegen. Maar het toont net zo goed de onmenselijke deportaties langs het spoor tijdens de Tweede Wereldoorlog. Trainworld is ook een eerbetoon aan de velen die bij het spoor gewerkt hebben.

Herfst in het Zoniënwoud

In Brussels groene armen

Ook het Zoniënwoud kan je apart verkennen. Het beuken- en eikenbos strekt zich uit over de drie gewesten. Bepaalde zones werden dit jaar door Unesco als werelderfgoed uitgeroepen. Verschillende lusvormige wandelroutes doorkruisen het vooral in de herfst zo prachtige bos met zijn droge valleitjes en historische dreven.

Kuieren in de koninklijke parken

In Brussels groene armen

De koninklijke parken op het Heizelplateau hebben een eigen wandeling (5,8 km) gekregen. Volg de vierkante bordjes met het cijfer ‘2’. Onder de Chinese pagode die begin 20ste eeuw op vraag van Leopold II werd opgetrokken, kom je tot rust op een van de mooie zitbanken in de oosters geïnspireerde tuin.

Strips kijken in het centrum

In Brussels groene armen

Op 22 maart 2016, de dag van de aanslagen, bevond ik me in Brussel voor een reportage over de Striproute. Van een reportage kwam die dag niet veel in huis. Ik passeerde de Gevallen Engel van Yslaire hoog boven de anders zo bruisende Kartuizerstraat. De tekening vatte voor mij het hele gevoel van die dag samen.

PRAKTISCH

In Brussels groene armen

Afstand: 65 km, maar je kan ook deeltrajecten wandelen.

Perfect bewegwijzerd met vierkante bordjes met het cijfer ‘1’. Lokale wandelingen krijgen een hoger cijfer.

Niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

Op de website www.groene-wandeling.be kan je gratis een papieren brochure van de wandeling (met detailkaarten) aanvragen.

In Brussels groene armen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier