"Ik zoek naar diepte in de mens"

30/03/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 29/03/18 om 11:22

Het Knokse cultuurcentrum toont tot en met zondag 27 mei een indrukwekkende reeks portretten die fotograaf Stephan Vanfleteren maakte van surfers wereldwijd. In de tentoonstelling 'Surf Tribe' schetst hij een indringend en gevarieerd beeld van de surfcultuur met de mens in al zijn kracht en kwetsbaarheid als uitgangspunt.

Anderhalf jaar lang haalde Stephan Vanfleteren wereldwijd surfers voor zijn lens, in opdracht van Cultuurcentrum Knokke-Heist. De helft van die tijd bracht de in Veurne wonende fotograaf door in surfspots, van Knokke-Heist zelf over Hawaï en Nieuw-Zeeland tot de Chocolate Islands. Dat leverde een selectie van 330 indrukwekkende foto's op, gemaakt uit 2.500 geportretteerden met 40 nationaliteiten. Van jong surftalent als Dean Vandewalle uit Knokke en shaper Angelo Demeulenaere uit Zeebrugge tot legendes als Kelly Slater en Laird Hamilton. "Ik zocht een mix van mensen, bekenden in surferskringen, volslagen onbekenden, jong en oud, van allerlei stijlen ook", vertelt Stephan. Met de tentoonstelling Surf Tribe wil hij aantonen dat de surfwereld het competitiesurfen overstijgt. Hij focust daartoe in zijn zwart-witportretten op de mens achter de surfer, in a...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!