“Ik verken ook graag de zijpaden van de blues”

V.l.n.r. herkennen we
Redactie KW

Op 11 mei 2008 gaven Guy Verlinde & The Mighty Gators hun eerste concert. Tien jaar later wil de naar Gent uitgeweken Aartrijkenaar dit jubileum aangrijpen voor iets bijzonders. Het werd de cd ‘X’, een bijzonder compilatiealbum met studioversies van zes nummers waarvan tot op vandaag enkel liveversies bestonden en met vier gloednieuwe songs.

Net als een kameleon zijn Guy Verlinde & The Mighty Gators het voorbije decennium van kleur veranderd. De partybluesband van de begindagen, die in kroegen met lange sets uitpakte, is verveld tot een veelzijdige, ietwat gruizige rootsband die niet te beroerd is om stevig voor de dag te komen, maar er tevens zijn hand niet voor omdraait om ook met singer-songwriterswerk en zelfs luisterliederen uit te pakken.

“Dat is een natuurlijke evolutie”, schetst Guy Verlinde (41). “Zoals de meeste bluesbands zijn we gestart met covers en standards. Na verloop van tijd begon ik eigen nummers te schrijven en ik merkte gauw dat die een andere toon hadden dan de Chicago-blues uit de jaren 50. Op die manier heb ik als artiest-muzikant een eigen identiteit ontwikkeld. Een identiteit waarbij ik me ook door zijpaden laat leiden.”

In Aartrijke werd ik gezien als de vreemde eend in de bijt

Internationaal succes

Wie er het tourschema van Guy Verlinde & The Mighty Gators op naslaat, merkt dat hun verhaal niet ophoudt aan onze landsgrenzen. De komende maanden worden ze verwacht in onder meer Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Duitsland en Frankrijk. “Alle leden van onze band zijn professionals. We kunnen er dus op uittrekken wanneer we willen. Dat verklaart waarom we zo’n 150 keer per jaar optreden”, legt Guy uit.

“In 2009 hebben we voor het eerst gespeeld op Blues Peer. Na dat optreden viel België voor ons. Een jaar later wisten we Nederland te veroveren. In 2011 won ik de Belgian Blues Challenge en een jaar later mocht ik ons land op een internationaal bluesnetwerkevent in Berlijn vertegenwoordigen. Dat netwerkevent heeft heel wat buitenlandse deuren geopend, waardoor de landen als dominostenen zijn gevallen. In Frankrijk en Noorwegen hebben we op vandaag zelfs een vaste boekingsagent. In Duitsland en Oostenrijk kunnen we terugvallen op agenten die op freelancebasis voor ons werken.”

Blij met variatie

Guy Verlinde is niet van één markt thuis, want hij laat zich ook solo boeken (Guy Verlinde One Man band) en in triovorm (met The Houserockers). “Ik ben blij met die variatie. In theaters kan ik akoestisch heel stil gaan spelen. Ik kan flink wat decibels produceren met The Houserockers en het festivalcircuit afstruinen met The Mighty Gators”, besluit de muzikant.

Meer info en de volledige concertagenda op www.guyverlinde.com.

Van Aartrijke naar Gent

“Ik woon al sinds 2000 in Gent, een biotoop waar ik best in gedij, omdat je met heel wat creatieve mensen op een beperkte oppervlakte elkaar kan stimuleren”, aldus Guy Verlinde, die in 2011 mee aan de basis lag van de Gentse bluesscene die zich rond café Missy Sippy ontwikkeld heeft. “In Aartrijke werd ik gezien als de vreemde eend in de bijt, omdat ik niet was zoals de anderen. Zeker als puber is dit geen cadeau, maar op vandaag heb ik no hard feelings tegenover het dorp waar ik opgroeide. Meer: ik kom er nog altijd heel graag.”