"Ik kan alleen wonen waar ik weg kan dromen"

12/10/18 om 07:15 - Bijgewerkt op 11/10/18 om 13:43

Diep ontroerd worden door een bijzonder object of een architecturale parel: het overkomt Piet Swimberghe, kunstkenner en auteur van tal van interieurboeken, nog altijd. Een woning inrichten is voor hem een kwestie van geduld en nog veel meer van passie. "Het is er mij niet om te doen of hij waardevol is of niet, maar naar een mooie tegel kan ik verliefd zitten kijken."

Jarenlang al reist Bruggeling Piet Swimberghe de wereld rond op zoek naar 'interessante' interieurs voor de reportages voor Knack Weekend en boeken die hij er samen met de al even Brugse en internationaal bekende fotograaf Jan Verlinde over maakt. Hij is een van de bekendste interieurjournalisten van ons land. Zelf woont Piet in een 19de-eeuws pand in Brugge dat nog grotendeels in de originele staat is bewaard en waar hij zijn vele verzamelingen, bijzondere vondsten en 'familiestukken' - waaronder enkele abstracte schilderijen van zijn vader Gilbert Swimberghe - koestert. Maar hij koestert ook zijn privacy en kiest daarom als decor voor ons gesprek een interieur uit het nieuwste boek dat hij samen met Jan Verlinde maakte, Think New Modern. De woning van modeontwerpster Patricia Vandemoortele sluit perfect aan bij wat wonen voor Piet betekent: "Deze woning springt er voor mij uit omdat ze persoonlijkheid uitstraalt. Het is onaf, ruw en ontsnapt door de mix van vintage en originele vondsten aan de burgerlijkheid waar zo'n interieur vaak in vervalt. Dit zou een atelier kunnen zijn, het roept een artistiek gevoel bij me op, en dat vind ik dus boeiend."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!