“Ik heb nog niet op mijn muil gekregen, nee”

© Jens Dendoncker
Bert Vanden Berghe

Comedian Jens Dendoncker schittert vanaf maandag 9 oktober in ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’ op VTM. Daarbij helpt hij mensen om op een ontwapenende manier hun boodschap duidelijk te maken. Het resultaat is al even absurd als geniaal. “Het is al een paar keer zeer spannend geweest.”

Eind 2013 stond Jens Dendoncker uit Moen voor het eerst op een podium als comedian. Het ging hem meer dan goed af. Hij deed verschillende voorprogramma’s en werd onder de vleugels van Wouter Deprez genomen. Het leverde hem de ene na de andere comedyprijs op.

Op zaterdag 2 december gaat hij in première met zijn eerste avondvullende show Bang van Dendoncker, maar ook op het televisiescherm valt er straks niet naast hem te kijken. In het programma Hoe Zal Ik Het Zeggen? stapt hij zelfs door de grote poort van VTM. “Ik heb niet lang getwijfeld, nee”, glimlacht Jens. “Al wou ik wel – om het cru te zeggen – garanties dat mijn stijl of manier van aanpakken bewaard zou blijven. Productiehuis Shelter was meteen mee.” In Hoe Zal Ik Het Zeggen? helpt Jens de mensen een handje om boodschappen op een hoogst originele en vooral ontwapenende manier over te brengen. “Dat kan een hele positieve boodschap zijn, om iemand te bedanken of de liefde te verklaren bijvoorbeeld, maar ook een hele moeilijke.” Dat gaat van een man die vindt dat zijn vrouw te veel schoenen koopt of kinderen bij wie het maar niet doordringt dat ze te luid eten. “Zelf zeg ik gemakkelijk ‘dank u wel’ en ‘ik zie u graag’, maar zeggen dat iemands adem stinkt…”

Met dit programma stapt Jens enigszins uit zijn comfortzone van het podium. “Bovendien moet je als comedian rechtstreeks contact zoeken met je publiek, terwijl dat hier slechts fragmentarisch gebeurt en de kijker het pas later te zien krijgt. Maar ik was het wel snel gewoon. Het is een paar keer zeer spannend geweest ook, maar het is nog niet mislukt en ik heb ook nog niet op mijn muil gekregen. Maar wat niet is, kan nog komen. (lacht) Ik zat daar wel wat over in, ja, omdat het soms ook iets hardere boodschappen waren en je niet weet of die verkeerd zullen binnenkomen.”

Jens heeft nog opnames tot de eerste uitzending op antenne gaat en zet intussen nog de laatste puntjes op de i van zijn voorstelling. Bovendien duikt hij binnenkort ook op als kandidaat in De Slimste Mens ter Wereld. “Het is niet meteen de beste reclame voor mezelf, maar ik denk niet dat ik De Slimste Mens ga worden. Door de drukte heb ik me niet echt kunnen voorbereiden. Mijn sterktes zijn geografie en geschiedenis, maar sport bijvoorbeeld is een regelrecht gat in mijn cultuur. Ik vrees er dus een beetje voor, ja.” (lacht)

‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’, op maandag 9 oktober om 20.35 uur op VTM.