Hoe overleeft je tuin de droogte?

© Getty Images/iStockphoto
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Niet zonder schade. Zoveel is nu al duidelijk. De aanhoudende droogte maakt slachtoffers in de tuin. Zeker nu de mogelijkheden tot water geven beperkt zijn. Na een van de mooiste lentes die we voor tuinen konden meemaken, dreigt het nu de meest rampzalige zomer te worden. Vraag is: hoe kunnen we de schade beperken?

Wachten: laat het gazon met rust

Het gras is zelfs aan de overkant niet meer groener. Vrijwel overal – toch zeker in het hart van de provincie – kleuren de gazons geelbruin. Het gras lijkt wel dood. Maar is het dat wel? Vermoedelijk niet. In elk geval is het aangeraden om het gras gewoon met rust te laten. Maaien hoeft al zeker niet – doe het ook niet om de bladafval te verwijderen – en besproeien is af te raden. Dat maakt het gras alleen nog kwetsbaarder. In de meeste gevallen zal het gras geleidelijk weer groeien zodra het voldoende heeft geregend. Alleen waar het tijdens de droogte té kort is gemaaid, dreigen er echte problemen.

Beregenen: minder vaak, maar steviger

Hoe overleeft je tuin de droogte?
© Getty Images/iStockphoto

Het mag niet met leidingwater, maar wie nog over put- of regenwater beschikt, kan dorstlijdende planten en bloemen helpen. Dat is ook nodig. Maar als je begiet, doe het dan goed en zorg ervoor dat het schaarse water optimaal door plant of bloem wordt benut. De beste manier om daarvoor te zorgen is minder vaak begieten. Maar die keren dat het wel gebeurt, zorg je voor een serieuze hoeveelheid water en waak je erover dat er zo weinig mogelijk water naar overbodige plaatsen stroomt.

Afdekken: bescherm bodem met compost of mulch

Hoe overleeft je tuin de droogte?
© Getty Images/iStockphoto

Het is nu wat laat, maar wie al van bij het begin van de droogteperiode inspanningen leverde om de grond tussen planten, bloemen en struiken met compost of mulch af te dekken, heeft in elk geval plant en bloem een misschien wel levensreddende dienst bewezen. Zo’n ‘bodembedekker’ heeft eigenlijk alleen maar voordelen: hij werkt uitdroging van de bodem tegen, beschermt tegen al te felle zonneschijn en verrijkt bij vertering zelfs de grond. Wie nu te laat is, bereidt zich volgend jaar maar best voor. Zo’n mulchlaagje is bij nat weer ook heel nuttig: het voorkomt onkruidgroei.

Dorst lessen: plaats schoteltjes met water voor de dieren

Hoe overleeft je tuin de droogte?
© Getty Images/iStockphoto

In normale omstandigheden vinden vogels, maar ook dieren die louter op het land leven, voldoende plaatsen waar ze hun dorst kunnen lessen. Maar de plassen zijn al lang opgedroogd, in beken stroomt al lang geen water meer en de vijvers staan historisch laag. Voor de meeste vogels is het niet vanzelfsprekend om aan water te geraken. Dagelijks een schoteltje in de tuin – best op een open plek, zodat katten ze niet kunnen beloeren – zullen de vogels waarderen. De kans is groot dat ook egeltjes langskomen.

Aanpassen: kies in de toekomst planten die beter tegen de droogte kunnen

Hoe overleeft je tuin de droogte?
© Getty Images/iStockphoto

Het is niet mooi om te zien, het brengt extra kosten met zich mee én extra werk. Planten en bloemen die niet bestand zijn tegen langdurige droogte kwijnen weg. Al of niet voorgoed. Maar in elk geval nooit zonder schade. Daarom is het misschien aangewezen om in bloemboorden vaker dan voorheen te kiezen voor planten en bloemen die tegen droogte bestand zijn. En er zijn er heel wat. Akelei, korenbloem, daglelie (foto), aster, sedum, enkele phloxen, ooievaarsbek, kattenkruid… Ook bepaalde siergrassen overleven vlotter droge periodes dan de meeste bloemen.