“Het is misschien tijd om Ygor her uit te vinden”

© STEFAAN BEEL
Bert Vanden Berghe

Stand-upcomedian Ygor uit Poperinge toert dit seizoen rond met ‘Roodkopje en De Walf’, een soort best of van de afgelopen 12,5 jaar. Het alter ego van Filip Haeyaert sluit daarmee naar eigen zeggen een oud hoofdstuk af en gaat straks op zoek naar een nieuw. “Ik mik vanaf nu ook meer op theaterzalen.”

Filip Haeyaert, de bekendste Poperingenaar na Dirk Frimout, staat al de helft van een kwarteeuw op de planken als Ygor, de sympathieke beulskop uit de Westhoek. De voormalige culturele ambassadeur van Poperinge toert met een nieuwe voorstelling die zijn beste grappen bundelt, aangevuld met nieuw werk.

Voor je tiende verjaardag was er geen jubileumfeest, waarom nu wel?

“Het leek me een leuk idee. En misschien is het ook wel geschikt om een periode mee af te sluiten. De figuur Ygor ga ik wel behouden, maar als ik nog iets doe, dan zal het totaal iets anders moeten zijn. Ik weet nog niet hoe dat precies in zijn werk zal gaan. Misschien verandert er iets aan zijn kledij, leert hij iemand kennen… ik moet er nog wat over nadenken. Dit is de derde show waarbij ik samenwerk met een coach, Robin Stevens, die ook professor is in de sociale wetenschappen. Hij deelt mijn mening dat het tijd is om een soort tijdperk af te sluiten en voor een frisse start te gaan.”

Hoe kijk je terug op die periode?

“Alleen maar positief eigenlijk, al blijft het wel moeilijk om dat circuit van de culturele centra binnen te geraken. Het is vechten voor mijn brokke, ja. Er zijn momenten geweest dat ik het niet meer wilde proberen en mijn focus wilde leggen op verenigingen en parochiezalen, waar nog veel comedyavonden georganiseerd worden. Maar daar is het moeilijk om je hele verhaal te brengen. Verenigingen blijven een verschrikkelijk moeilijk publiek, vandaar dat ik vanaf nu ook meer op theaterzalen mik. Want verenigingen zien Ygor opkomen en horen hem bezig over giraffen en putten delven… Na vijf minuten voel je dat de mensen dat niet zullen volhouden. En ik ook niet. Maar ik zit sinds een tijdje bij een nieuw boekingskantoor en dat zorgt voor een frisse wind.”

“Ik hoor het vaak: dat het moeilijk is om mij in een vakje te stoppen”

Zou je het anders aanpakken, mocht je kunnen terugkeren?

“Misschien wel. Ik speelde eventjes met het idee om naar Studio Herman Teirlinck te trekken, maar mijn ouders stonden daar niet echt achter. Achteraf gezien begrijp ik hen wel. Bovendien heb ik aan heel veel wedstrijden meegedaan, vooral in Nederland, en dan zie je veel gasten die van de toneelschool komen. En die voelen zo gemaakt, zo gepolierd, zo correct aan. Niets voor mij. Dat is ook een veelgehoorde opmerking: dat het moeilijk is om mij in een vakje te stoppen.”

Als buitenbeentje moet je wel sterk in je schoenen staan.

“Het is best een eenzame job, ja. Ik toets mij vooral af bij mijn coach. Thuis niet, nee. Mijn vrouw komt wel kijken naar de première, maar voor de rest trekt ze zich daar echt niets van aan. Het interesseert haar gewoon niet. Maar ik vind dat geen slechte zaak, ik ben best wel een einzelgänger daarin. Je moet ook een beetje neuroot zijn om dit te doen. Vooral omdat het in je hoofd blijft malen, zeker als je zoals ik nooit iets neerschrijft.”

Heel wat comedians uit West-Vlaanderen scoren, onder meer dankzij ‘Bevergem’. Is dat niet frustrerend?

“Best wel, ja. Recensenten gaan sneller langs bij comedians die al eens met hun kop op tv komen… Eigenlijk mag je daar niet te veel bij stilstaan. Al is het wel eens vloeken als er zo iemand in je voorprogramma staat en je even later in het zijne staat… Maar soms speel je die dan weer naar huis. (grijnst) Het grote voordeel aan Ygor is dat hij multifunctioneel is. Hij duikt heel vaak op.”

Zoals in…?

“In folders, op wenskaarten, in cartoons en sinds kort ook in een gezelschapsspel. Ik heb het zelf bedacht en het bestaat enkel uit een speelbord. Het enige wat je nodig hebt, is wat kleingeld en je handen. Je beweegt je voort op de vlekken van een driekoppige giraf en de bedoeling is dat je uit zijn hol moet zien te blijven.”

Giraffen zijn een geliefkoosd onderwerp in je shows. Wat heb je met die beesten?

“Ik heb die al altijd fascinerend gevonden. Het zijn edele dieren, imposant en interessant. Grappig ook.”

Je hebt er nog geen thuis, nee?

“Nog niet, nee.” (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier