Een plant voor elke kamer

Een plant voor elke kamer

Planten in huis zijn hip, mooi én gezond. Heb je niet zulke groene vingers? Niet getreurd! Als je je plant in de juiste kamer zet, kom je al een heel eind. Sommige planten doen het goed in de badkamer, maar niet in de woonkamer of omgekeerd. Met deze plantentips ben je alvast goed begonnen.

De tuin is in rust, maar de tuinier nog niet

De tuin is in rust, maar de tuinier nog niet

De meeste planten en struiken raken stilaan uitgebloeid, de groei valt geleidelijk stil in de herfst en de tuin krijgt zijn herfstkleuren. Daar valt volop van te genieten. Maar... voor de tuinier wachten toch nog heel wat karweien.

Minder werken, meer genieten, met onze tuinman Angelo Dorny

Minder werken, meer genieten, met onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW - Met een traditionele moestuin waarin intensief wordt gezaaid en geplant is uiteraard niets mis. Ik heb in het vroege voorjaar ook last van zaaikriebels, en meestal geraak ik er dan ook niet meer van af. Toch zijn er redenen genoeg om aan te nemen dat moestuinieren met minder zorgen je daarom niet minder opbrengt. Wie vaker wil genieten, of simpelweg eens wat anders wil, kan kiezen voor de zogenoemde vaste groenten. Je kunt ze nu planten, of in je plan voor volgend jaar integreren.

Wilgen knotten: iets voor jou?

Wilgen knotten: iets voor jou?

Bert Vanden Berghe - De provincie West-Vlaanderen zoekt wilgenknotters. Dat lijkt op het eerste gezicht een banaal werkje, maar het biedt wel heel wat voordelen, voor mens én natuur. Wat zijn die precies en hoe moeilijk is het om zélf de handen uit de mouwen te steken? Wij zochten het uit.

De calathea is een veeleisende dame

De calathea is een veeleisende dame

Helaas, niet alle kamerplanten zijn zo gemakkelijk als een sanseveria of een cactus. Maar ze zijn ook niet allemaal zo mooi... De calathea is een prachtige, maar veeleisende kamerplant.

Zomerdroogte brengt planten in de war

Zomerdroogte brengt planten in de war

Een aantal planten in de tuin is in de war. Na de lange periode van uitzonderlijke droogte lijken enkele planten te denken dat het nu alweer lente wordt. Voorjaarsbloeiers gaan nu ineens nog een keer in de bloei. Overigens, in delen van onze provincie is de grond nog altijd vrij droog. Dat vergt extra zorg én werk in de tuin...

Ga belagers in je tuin te lijf

Ga belagers in je tuin te lijf

Redactie KW - Het is inmiddels september in moestuinland. Ik schrik er elke keer weer van hoe snel de seizoenen elkaar opvolgen. Eind deze maand is het alweer officieel herfst en voor we het goed en wel beseffen vieren we kerst en nieuw rond de kerstboom. Maar zover is het dus nog niet. Door de warme en droge zomer zijn er nog altijd tomaten te oogsten en vanaf nu zijn ook de kooltjes aan de beurt. Maar hoe zit dat met de gevreesde tomatenplaag en helpt insectengaas echt tegen belagers?

Groen asiel voor vogels, bijen... en kunst

Groen asiel voor vogels, bijen... en kunst

Kortemark Trui Lievens - Een mol gaf destijds de 'doodsteek' aan de oorspronkelijke tuin - een haag rondom een grasveld - van Roger Leyn en Tine Lievens uit Kortemark. Nu, precies 40 jaar nadat ze er kwamen wonen, is de vier are grote tuin geëvolueerd tot een levendig oord met niveauverschillen, een waar paradijs voor vogels, bijen, ... en kunst.

Leer op goeie voet te leven met plaagdieren

Leer op goeie voet te leven met plaagdieren

Slakken, bladluizen, mollen, wespen... Het zijn niet bepaald geliefde gasten in de tuin en toch hebben ze daar elk hun onbetwistbare nut. Het 'Plaagdierboek' geeft daar inzicht in en helpt om die vervelende beestjes toch beter te leren kennen en begrijpen. En om er desnoods op een natuurlijke manier vanaf te geraken.

Een stipje voor bij ontwerpers

Een stipje voor bij ontwerpers

Wat heeft de modewereld met planten? Op het eerste gezicht misschien niets, maar wie goed kijkt, ontdekt wel waar de ontwerpers hun inspiratie halen. Bij de prachtige stippenplant is het zelfs méér dan duidelijk!

Hoe overleeft je tuin de droogte?

Hoe overleeft je tuin de droogte?

Niet zonder schade. Zoveel is nu al duidelijk. De aanhoudende droogte maakt slachtoffers in de tuin. Zeker nu de mogelijkheden tot water geven beperkt zijn. Na een van de mooiste lentes die we voor tuinen konden meemaken, dreigt het nu de meest rampzalige zomer te worden. Vraag is: hoe kunnen we de schade beperken?

Pluk het perfecte boeket met onze tuinman Angelo Dorny

Pluk het perfecte boeket met onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW - Van alle leuke zomermomenten is augustus veruit het leukste. De tuin groeit en bloeit weelderig, de oogst loopt op volle toeren en er is af en toe ook plaats om gewoon languit te genieten van al het werk van de voorbije maanden. En net omdat de tuin nu op zijn hoogtepunt is, kun je ook makkelijk bloemen plukken om in boeketjes te verwerken. Want zeg nu zelf, een zelfgeplukt boeket dat staat te pronken op de keuken- of tuintafel, daar moet je wel blij van worden. Toch?

De spinnenplant: ideaal voor beginners

De spinnenplant: ideaal voor beginners

Luchtzuiverend, enorm gemakkelijk, houdt wel van een beetje verwaarlozing, en weelderig groen. De spinnenplant - of graslelie - kruist alle vakjes aan.

De zomer kan hard zijn voor de tuin en zijn tuinier

De zomer kan hard zijn voor de tuin en zijn tuinier

De zomer is er om te genieten. Daar dromen we van en doorgaans lukt dat ook, maar helaas, zoals de zomer dit jaar begonnen is, kan hij vrij hard zijn. Voor de tuin én zijn verzorger. Periodes van dorre droogte zijn niet heilzaam voor de tuin, maar dat zijn buien die 'gewelddadig' alles durven neer te slaan, evenmin.

Een paradijs voor de bijtjes

Een paradijs voor de bijtjes

Tom Gheeraert - Voor Patrick Caesteker (61) uit Ieper hoeft zijn tuin niet per se mooi te zijn, als het maar voldoende nectar oplevert voor de bijen. Als imker heeft hij momenteel 250.000 bijen onder zijn hoede en die moeten het hele jaar door hun voedsel zien te vinden. "Zorg dat je tuin heel het jaar bloeit", zegt hij.

Mannen met een missie in de moestuin

Mannen met een missie in de moestuin

Redactie KW - Onze moestuinman Angelo Dorny bracht een bezoek aan de moestuin van acteur en drummer Bert Huysentruyt in Grimbergen. De twee delen een liefde voor groen én gezond eten. Ze staken dan ook meteen de handen uit de mouwen.

Goed voor je huid, mooi in huis

Goed voor je huid, mooi in huis

De Aloë vera is een plant met enorm veel mogelijkheden. Je vindt ze in je douchegel, verzorgingszalfjes, en zelfs in drankjes. Maar in je interieur is de plant vooral een heel gemakkelijke eyecatcher!

De favoriete blaadjes van onze tuinman Angelo Dorny

De favoriete blaadjes van onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW - Als kind had ik een hekel aan salades. Konijnenvoer, vond ik. Altijd maar hetzelfde en nooit echt lekker, als ik heel eerlijk ben. Tot ik van opa een hoekje in de moestuin kreeg aangewezen waar ik kon doen wat ik wilde. Het begon met makkelijke sla en doperwten, maar ging al snel over tot het experimenteren met enkele bijzondere gewassen. Een eigen moestuin heeft me geholpen mijn smaakpapillen te ontwikkelen. Ik kon nu zelf bepalen wat er in de salade eindigde. En geloof me, dat was meer dan sla en tomaat.

Een eerste prijs voor symmetrie

Een eerste prijs voor symmetrie

Roeselare Trui Lievens - De voortuin van Kurt Logghe en Cindy Parmentier uit Roeselare is qua symmetrie een echte blikvanger. De buxussen en de haagbeuk staan er strak in de rij en blaken van - groene - gezondheid. Dat ontging ook de organisatoren van De Gouden Tuin uit Roeselare niet. Kurt kaapte dan ook al enkele keren de eerste prijs weg in de categorie 'architectonische voortuin'.

Een en al kleuren en geuren

Een en al kleuren en geuren

Jan Gheysen - We zouden erover kunnen discussiëren: of april of mei de mooiste, de kleurrijkste en meest aromatische tuinmaand is. Maar daar gaan we geen tijd en energie aan spenderen, er wacht ons te veel werk in de tuin én er komen zo goed als zeker nog enkele zomerse dagen, zoals we die van de week al konden meemaken. Aan de slag dus én vooral ook durven te genieten van al dat fraais.