West-Vlaamse jungle in Gent

West-Vlaamse jungle in Gent

Gillian Lowyck - West-Vlamingen kleuren Gent groen. En niet alleen binnen het stadsbestuur, ook elders in de stad zorgen onze provinciegenoten voor Gents groen. Dat ontdek je ook als je de jungle van Broesse binnenwandelt, een plantencafé uitgebaat door een jong West-Vlaams koppel. Een koffietje drinken omringd door tropische planten? Yes please!

Het zijn de details die de kale wintermaand kleuren

Het zijn de details die de kale wintermaand kleuren

Jan Gheysen - Januari is een van de kalmste maanden voor een tuinliefhebber. Dat is maar goed ook. De dagen zijn nog heel kort, het kan barkoud zijn en dat maakt dat het binnen een stuk gezelliger is dan buiten. Maar een echte liefhebber laat zich door het weer niet in de luren leggen. Voor kleine klussen hoef je ook geen uren aan de slag te zijn buiten.

Tropische vibes met de bananenplant

Tropische vibes met de bananenplant

Gillian Lowyck - De banaan is een van de meest bekende fruitsoorten ter wereld, maar wist je dat je een bananenplant ook perfect als kamerplant kan houden? Niet de allermakkelijkste kamerplant, maar wel eentje die echt meteen voor een junglegevoel zorgt!

De ficus jeunt zich op kantoor

De ficus jeunt zich op kantoor

Zoals sommigen onder ons is de ficus elastica of rubberboom, nogal honkvast. Eens je de plant een vast plekje gegeven hebt in je huis, blijft ze het liefst daar en nergens anders. De rubberboom houdt van orde en regelmaat. Een ideale plant om op kantoor te zetten, dus!

Rust roest: tijd om gereedschap te poetsen

Rust roest: tijd om gereedschap te poetsen

Veel buitenwerk is er niet meer in de tuin, van de maand. Dat geeft je tijd en ruimte om het tuingereedschap op punt te stellen. De grasmaaier kan binnen voor onderhoud, de spades, schoffels en ander gerei verdienen best een poetsbeurt en intussen kan je plannen maken voor de lente. Grasduinen in magazines inspireert.

Kruiden kweken in de winter

Kruiden kweken in de winter

Redactie KW - December staat voor de deur. Dat betekent in veel gevallen kouder, vroeger donker en binnen genieten van de gezelligheid. In de tuin zijn we toe aan een rustige periode, veel valt er niet meer te beleven. Je oogst nog af en toe wintergroenten, maar verder is het vooral wachten tot het weer warmer wordt. Maar hoe zit dat met kruiden? Bestaan er winterharde exemplaren die het ook tijdens de wintermaanden goed doen?

Kerstbomen om te knuffelen

Kerstbomen om te knuffelen

Nancy Boerjan - De échte kerstboom staat onder druk. We kiezen op vandaag vaker voor een boom in kunststof of voor een alternatief voor de kerstboom. Maar wie toch nog the real stuff in huis haalt, geeft graag een euro meer uit voor een boom met niet loslatende én zachte naalden.

Een vetplantje voor het leven

Een vetplantje voor het leven

Gillian Lowyck - Een plant waar er weinig werk aan is, die er fantastisch uitziet én gemakkelijk te stekken is? Yes please! De Sedum morganianum heeft het allemaal. Behalve een catchy naam...

Tuin in rust kan lijden onder de droogte

Tuin in rust kan lijden onder de droogte

Jan Gheysen - De voorbije maand was uitzonderlijk droog. Een enkele keer heeft het goed geregend, maar dat volstond niet om de grond voldoende vochtig te maken en te houden. Veel planten en struiken lijden onder die uitzonderlijke droogte. Het wordt dus een uitzonderlijke, maar noodzakelijke karwei om die struiken extra water te geven.

Mulchen in de moestuin

Mulchen in de moestuin

Redactie KW - Wie ecologisch wil tuinieren moet met een aantal zaken rekening houden. Geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken is één zaak, maar ook steevast voor organische meststoffen kiezen om je bodem te verrijken is ontzettend belangrijk. Mulchen is dan weer de kers op je spreekwoordelijke moestuintaart. Het houdt onkruid weg, er is minder kans op erosie door regen en het bodemleven blijft langer actief. Mulch is simpelweg het warme dekentje van Moeder Natuur.

Chrysanten kleuren huis en tuin

Chrysanten kleuren huis en tuin

Nancy Boerjan - In Japan, de bakermat van de chrysant, beschouwen ze deze herfstbloeier van oudsher als een geluksbrenger. En wie het hedendaagse aanbod vormen en kleuren bekijkt, kan er niet omheen: chrysanten brengen instant kleur en sfeer in huis of op het terras.

Een plant voor elke kamer

Een plant voor elke kamer

Planten in huis zijn hip, mooi én gezond. Heb je niet zulke groene vingers? Niet getreurd! Als je je plant in de juiste kamer zet, kom je al een heel eind. Sommige planten doen het goed in de badkamer, maar niet in de woonkamer of omgekeerd. Met deze plantentips ben je alvast goed begonnen.

De tuin is in rust, maar de tuinier nog niet

De tuin is in rust, maar de tuinier nog niet

De meeste planten en struiken raken stilaan uitgebloeid, de groei valt geleidelijk stil in de herfst en de tuin krijgt zijn herfstkleuren. Daar valt volop van te genieten. Maar... voor de tuinier wachten toch nog heel wat karweien.

Minder werken, meer genieten, met onze tuinman Angelo Dorny

Minder werken, meer genieten, met onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW - Met een traditionele moestuin waarin intensief wordt gezaaid en geplant is uiteraard niets mis. Ik heb in het vroege voorjaar ook last van zaaikriebels, en meestal geraak ik er dan ook niet meer van af. Toch zijn er redenen genoeg om aan te nemen dat moestuinieren met minder zorgen je daarom niet minder opbrengt. Wie vaker wil genieten, of simpelweg eens wat anders wil, kan kiezen voor de zogenoemde vaste groenten. Je kunt ze nu planten, of in je plan voor volgend jaar integreren.

Wilgen knotten: iets voor jou?

Wilgen knotten: iets voor jou?

Bert Vanden Berghe - De provincie West-Vlaanderen zoekt wilgenknotters. Dat lijkt op het eerste gezicht een banaal werkje, maar het biedt wel heel wat voordelen, voor mens én natuur. Wat zijn die precies en hoe moeilijk is het om zélf de handen uit de mouwen te steken? Wij zochten het uit.

De calathea is een veeleisende dame

De calathea is een veeleisende dame

Helaas, niet alle kamerplanten zijn zo gemakkelijk als een sanseveria of een cactus. Maar ze zijn ook niet allemaal zo mooi... De calathea is een prachtige, maar veeleisende kamerplant.

Zomerdroogte brengt planten in de war

Zomerdroogte brengt planten in de war

Een aantal planten in de tuin is in de war. Na de lange periode van uitzonderlijke droogte lijken enkele planten te denken dat het nu alweer lente wordt. Voorjaarsbloeiers gaan nu ineens nog een keer in de bloei. Overigens, in delen van onze provincie is de grond nog altijd vrij droog. Dat vergt extra zorg én werk in de tuin...

Ga belagers in je tuin te lijf

Ga belagers in je tuin te lijf

Redactie KW - Het is inmiddels september in moestuinland. Ik schrik er elke keer weer van hoe snel de seizoenen elkaar opvolgen. Eind deze maand is het alweer officieel herfst en voor we het goed en wel beseffen vieren we kerst en nieuw rond de kerstboom. Maar zover is het dus nog niet. Door de warme en droge zomer zijn er nog altijd tomaten te oogsten en vanaf nu zijn ook de kooltjes aan de beurt. Maar hoe zit dat met de gevreesde tomatenplaag en helpt insectengaas echt tegen belagers?

Groen asiel voor vogels, bijen... en kunst

Groen asiel voor vogels, bijen... en kunst

Kortemark Trui Lievens - Een mol gaf destijds de 'doodsteek' aan de oorspronkelijke tuin - een haag rondom een grasveld - van Roger Leyn en Tine Lievens uit Kortemark. Nu, precies 40 jaar nadat ze er kwamen wonen, is de vier are grote tuin geëvolueerd tot een levendig oord met niveauverschillen, een waar paradijs voor vogels, bijen, ... en kunst.