Flirten met groene grenzen

27/04/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 26/04/18 om 10:52

Zet een voet in Zeeuws-Vlaanderen en je wordt geconfronteerd met de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648). Vergane forten en stellingen, kreken en versterkte dijken tekenen er nog altijd het landschap. Het Tweelandenpad (9 km) in het Oost-Vlaamse Sint-Gillis-Waas betrekt ons in deze woelige geschiedenis, maar toont evenzeer hoe relatief een 'grens' is.

Grenzen ontstaan door een scheut godsdienst, een dosis vechtlust, een portie ego, stom toeval en eindeloze diplomatie. De Klinge (België) is altijd al gescheiden geweest van Clinge (Nederland). De grens ontstond er door de Tachtigjarige Oorlog, de oorlog tussen de Nederlanders en de Spanjaarden. Vestingstad Hulst bevindt zich een kleine vier kilometer van Clinge en is nog altijd een zeer Vlaams georiënteerde stad. Het loont om er een stadsbezoek te brengen na je wandeling. Wie er een fietstocht van wil maken, kan langs de voormalige spoorwegbedding vanuit De Klinge tot in Hulst fietsen.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!