Experimenteer met besjes met onze tuinman Angelo Dorny

06/04/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 04/04/18 om 22:27

Je eigen fruit telen is theoretisch gezien niet moeilijk, de snoei ervan daarentegen zorgt vaak wel voor problemen. Elke fruitsoort heeft namelijk een eigen snoeimoment en meestal heb je toch flink wat vakkennis nodig om een boom goed en wel in vorm te krijgen. Snoei je te vroeg, dan krijg je geen bloemen te zien en dus logischerwijs ook geen vruchten. Snoei je te laat, dan begint de boom te bloeden, houd je hem niet meer in vorm en neemt de productie na verloop van tijd af. Het is een vak apart, dat moet ik toegeven, maar eenmaal je het onder de knie hebt, pluk je elk jaar weer kilo's vruchten.

Voor je begint, maak je best een lijst van welke fruitsoorten je het liefst eet en dus wilt planten. Bepaal daarna over welke bodemsoort je beschikt. Blauwe bessen zijn heerlijk, maar als je een kalkrijke bodem hebt dan kun je het wel vergeten. Zuurhoudende bodems zijn dan weer erg geschikt voor zulke bessen. Voor de resterende fruitsoorten geldt voornamelijk een voedzame, goed gedraineerde bodem. Zandleem en klei zijn ideaal. Probeer ook rekening te houden met het aantal uren zonlicht per dag, op de plek waar je het fruit wilt planten. Heel wat fruit groeit het liefst op een zonnige plek, met minimaal zes uur zonlicht per dag. Geef je fruitbomen dus het zonnigste plekje in de tuin, maar zorg er meteen ook voor dat ze andere gewassen niet hinderen. Hoogstammige fruitbomen zijn leuk, maar kunnen ook zonlicht wegnemen van je andere planten. Zet ze aan de rand van je tuin, creëer een fruithaard of kies voor laagstammige fruitbomen of besjes in kleine tuinen. Die laatste worden kleinfruit genoemd. Ze groeien aan struiken die in een beperkte mate groeien en afgezien van wat snoeien weinig teelteisen stellen. Kleinfruit kun je trouwens in elke kleine tuin integreren. Het kan als afsluiting tussen de moestuin en de siertuin dienen, m...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!