Even weg van de wereld in Sussex

Gillian Lowyck

Voor wie niet verzot is op kamperen – ongemakkelijk slapen in een tent en overal insecten, nee bedankt! – maar wel houdt van de natuur en even helemaal ‘off the grid’ gaan, is glamping perfect. Kamperen, maar slapen in een echt bed en met warm water. Wij deden de test in Sussex in Zuid-Engeland. Een plekje waar je je even helemaal kan afzonderen.

Glottenham Castle ligt dicht bij het dorpje Robertsbridge in East Sussex, te midden van een Area of Outstanding Natural Beauty: de High Weald. Al van ongeveer 600 jaar voor Christus vind je in dit gebied van Engeland bossen en ook op vandaag is het nog altijd een van de meest beboste plekken. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is er geen kasteel meer te zien in Glottenham. In de 13de eeuw stond er wel een, maar in de 17de eeuw werd het verlaten. Op vandaag is er helaas niets meer van te zien.

Geodome en yurts

Even weg van de wereld in Sussex

Nu is Glottenham een boerderij, te midden van een historisch bosgebied van 160 hectare, waar je als bezoeker kan logeren, deelnemen aan workshops, jagen op fazanten… Er zijn vier plekken waar je kan glampen (luxueus kamperen): drie yurts (nomadententen) en één geodome (een soort koepel). De geodome, de Etchyngham genoemd naar de eigenaars van het kasteel in de vroege middeleeuwen, ligt het verst van de bewoonde wereld.

Even weg van de wereld in Sussex

Het is even zoeken naar de ingang van Glottenham farm. Van aan de weg is het nog ongeveer vijf minuten rijden langs velden en onaangelegde wegen. Je auto parkeren doe je in het bos, bij de reception yurt, waar je hout en informatie over de buurt vindt. Van daar is het nog een kleine tien minuten wandelen tot je in het bos aankomt waar de geodome zich bevindt. Hier waan je je – toch even – helemaal weg van de wereld…

Terug naar de prehistorie

Even weg van de wereld in Sussex

De geodome is helemaal retro ingericht. Geen kitsch, maar échte kwaliteit. Buiten de dome kijk je uit over een veld waar gerst en wilde bloemen groeien. Je hebt er een zitbankje en een tafel, compleet met een gasvuurtje en een grote frigobox. Want hoewel de term misschien anders doet vermoeden, gaat het nog altijd om kamperen: géén elektriciteit dus! Wie wil, kan douchen dicht bij de reception yurt, maar er is ook een lavabo compleet met douchekop én boiler aanwezig, in het midden van het bos. Maar vooral: genieten van een kopje Engelse thee – of een van de vele lekkere lokale biertjes of ciders – met zicht op de ondergaande zon…

“Hoewel de term anders doet vermoeden, gaat glamping nog altijd om kamperen: géén elektriciteit dus”

Even weg van de wereld in Sussex

East Sussex is een fantastisch gebied voor wie houdt van typische Engelse dorpjes en prachtige natuur. In de reception yurt vonden we een boekje met een achttal uitgestippelde wandelingen rond Robertsbridge. De wandelingen vertrekken telkens van het station en leiden je over velden vol wilde bloemen, boerderijen, bossen… Veel bosgebied in Sussex gaat terug tot in de prehistorie en als je even je ogen sluit en je concentreert, dan waan je je zó terug in de tijd. Naast de flora is er ook heel wat fauna te spotten: op een van de wandelingen werden we verrast – en zij waren even verrast om ons te zien – door een koppel herten. In de schemering zagen we een spierwitte uil jagen en na een paar dagen keken we al niet meer op als we patrijzen hoorden…

Tuinen en scones

Even weg van de wereld in Sussex

In Engeland en Wales heerst er een eeuwenoude traditie die nog altijd gerespecteerd wordt: de Public Rights of Way. Dat betekent dat – vaak eeuwenoude – wandelpaden toegankelijk zijn voor het publiek. Ook als die paden door een boerderij lopen, of privé-eigendom zijn. De logica: de wandelpaden waren er eerst. Dus kan het gebeuren dat je wandelroute – altijd aangeduid met een Public Footpath-pijltje – je plots door iemands tuin leidt…

Reizen in Engeland betekent ook een bezoek brengen aan tuinen, pubs en mooie dorpjes. Een twintigtal minuten rijden van Robertsbridge vind je Rye. Het dorpje is bekend voor zijn Mermaid Street, een straat met historische huizen en cobble stones. Je vindt er ook heel wat leuke winkels om in te snuisteren.

Even weg van de wereld in Sussex

Een halfuurtje verder ligt een van de allermooiste Engelse tuinen: Great Dixter. De woning die dateert uit de 16de eeuw, werd in 1910 gekocht door de ouders van de ondertussen overleden landschapsarchitect Christopher Lloyd, die de tuin gedurende veertig jaar vormgaf. Het resultaat is een prachtig domein met verschillende tuinen: de Walled Garden, de Exotic Garden, de High Garden… Als er iets is waar de Engelsen goed in zijn, dan is het wel zeker in tuinaanleg. Ook Pashley Manor Gardens in de omgeving is een aanrader. Proef zeker de cakes en scones in de tearoom bij het huis!