Een nuchtere kijk op borstkanker

25/05/18 om 06:00 - Bijgewerkt op 24/05/18 om 13:54

Barbara Debusschere schreef een boek waarin ze zoveel mogelijk vragen over borstkanker beantwoordt. In ons land krijgt één vrouw op negen ooit borstkanker, en hoewel de kans op genezing groeit, leven nog altijd veel vragen over de ziekte bij zowel patiënten als wie hen omringen. "Borstkanker mag noch gedramatiseerd noch gebanaliseerd worden."

Borstkankerpatiënten, maar ook hun omgeving en zelfs zorgverleners, blijken tot vandaag veel vragen te hebben over de ziekte, over de impact ervan op iemands zelfbeeld, relaties en seksualiteit en over hoe het leven verder moet na borstkanker. Barbara Debusschere, die in Oostende opgroeide, werd met die vragen geconfronteerd toen ze als wetenschapsjournaliste bij De Morgen meewerkte aan een bijlage over borstkanker. "Daar kwam enorm veel reactie op, van mensen die de stukken herkenbaar vonden, maar ook vragen naar aspecten die we nog niet behandeld hadden. Lieve Blancquaert, die de foto's voor die bijlage had gemaakt, stelde me toen voor om samen een boek te maken, waarin we echt alle aspecten van de ziekte zouden aanpakken. Ze had een soort 'ons kookboek' voor ogen: een boek dat je in huis haalt en waar je informatie uit kan halen op het moment dat je die nodig hebt. Waarin je als je zelf ziek wordt, of iemand uit je omgeving, terug kan vinden wat er precies aan de hand is, wat je kan doen, hoe anderen het hebben aangepakt ook."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!