Duurzame kleding voor de sportieveling

Redactie KW

‘Pure by Luce’: de naam zegt het zelf al. Milieu en natuur liggen de 24-jarige West-Vlaamse Loes Vandekerckhove na aan het hart. Dat vertaalde zich in de uitwerking van een Belgische kledinglijn waarbij duurzaamheid vooropstaat.

Toen Loes enkele jaren geleden op uitwisseling naar Mexico vertrok, was ze meteen geboeid door de wondermooie natuur en cultuur van het land, die een regelrechte inspiratiebron voor haar hobby werden. Haar interesse voor mode, reizen en sport bundelde ze in een eigen collectie waarbij ‘sports & pleasure’ op een mooie manier gecombineerd worden.

“Ik sport graag, maar het is niet gemakkelijk om duurzame en kwaliteitsvolle sportkleding te vinden. Dat inspireerde mij om zelf iets op poten te zetten. Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan”, start Loes haar verhaal. En dus ging ze op zoek naar mensen die haar op weg konden helpen. Zo kreeg ze een kans bij Start it@KBC, dat haar in de juiste richting duwde.

“Ik ging op zoek naar de gepaste stoffen die ik uiteindelijk op een beurs in Parijs vond”, zegt ze. “Daar ontdekte ik econyl, een vezel die van gerecycleerde polyamide wordt gemaakt. Die vezels zijn afkomstig van textieloverschotten die vaak gewoon weggegooid worden. Door te recycleren, help je mee aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk en dat proces leek me heel interessant. Bovendien is deze ecologische vezel van een hoge kwaliteit.”

Wie is Loes Vandekerckhove?

Duurzame kleding voor de sportieveling

De 24-jarige Loes Vandekerckhove is afkomstig uit Meulebeke. Ze woont er in het weekend bij haar ouders en 21-jarige broer Bram. Tijdens de week vertoeft ze in Antwerpen.

Loes behaalde aan de KU Leuven, campus Brussel, de master of business administration. Ze werkt momenteel in de sector van de onlinemarketing voor bedrijven, een job die ze combineert met de lancering van haar kledinglijn ‘Pure by Luce’.

Ze houdt van mode, sporten en reizen, en probeert deze passies met elkaar te verzoenen in de uitwerking en productie van eigen sportoutfits.

“Een eigen kledinglijn opstarten is financieel nogal zwaar”

Van België tot Portugal

Loes ging na de keuze van de stoffen en het ontwerp op zoek naar een producent die haar in haar verhaal van een eerlijke productie kon volgen. “Zo ben ik terechtgekomen bij een kleine fabriek in Portugal waar de mensen meteen enthousiast over mijn plannen waren”, vertelt ze. “Ik ga er zelfs geregeld naartoe, zodat ik alles kan opvolgen.”

Natuurlijk hangt aan dit alles een heus kostenplaatje. Ook daarvoor probeerde de jonge onderneemster een oplossing te vinden. “Een eigen kledinglijn opstarten is niet van de poes”, zegt ze. “Financieel is het zwaar, vandaar dat ik een goede manier wou vinden om alles te kunnen financieren. Zo ben ik met crowdfunding begonnen.”

Modieus en werelds

De sportkleren van Loes zijn niet alleen duurzaam, maar ogen ook modieus. Vooral de exotische prints springen in het oog, met een knipoog naar haar avontuur in Midden-Amerika. “Mijn eerste collectie kreeg de naam Tulum, een Mexicaanse eigennaam”, legt ze uit. “De motiefjes op de leggings verwijzen naar palmbladeren uit Mexico. Ik hou trouwens van dat extraatje. Zo zal ook mijn volgende collectie een speciale print bevatten. Ik zal ze ook uitbreiden met nieuwe kledingstukken zoals sweaters, gemaakt uit verschillende materialen. Ideaal voor de modale vrouw die mooie, kwalitatieve én duurzame kleren wil dragen. Ik hoop mijn kledinglijn tot een grootschalig label te kunnen uitbouwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier