Dominique Persoone: “Mexico is het nieuwe Ibiza”

Dominique Persoone en Sergio Herman. © Piet De Kersgieter
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Als ik Dominique Persoone bel, staat hij met zijn gezin op het perron te wachten op een trein naar het zuiden van Frankrijk. Tijd voor een gezinsvakantie. Vlaanderens bekendste chocolatier is even charmant en enthousiast als altijd: “Ik ben van den hak op den tak an’t springen, hé? Zije nog mee? Kundje volgen?”

Ik reis heel vaak voor het werk, maar nu is het even tijd voor de familie, efkes chillen, een beetje in de zon gaan liggen. Ik heb een moatje in Marseille met een appartement. Met mijn gezin huren we het appartement ernaast en het gaat zo’n typische rustvakantie worden: laat opstaan, ontbijten met een croissantje en de krant, hele dagen op ‘t strand liggen en om elf uur ‘s morgens rosé beginnen te drinken. Meer moet dat niet zijn, hé, efkes rusten.

Vietnam, vint, ben je daar al geweest? Daar moet je eens naartoe gaan!

Maar één keer per jaar ga ik met vijf moatjes op expeditie voor ‘t werk. ‘t Is te zeggen, mijn vrouw noemt het op reis gaan, ik noem het werken. We zijn alle vijf op onze manier heel erg bezig met chocolade, ik met de smaak natuurlijk, een is bezeten van oude chocolademachines, een ander heeft een chocolademuseum, enfin, we zijn gepassioneerd. We gaan dus overal ter wereld op zoek naar chocolade. Ik ben zo al op fantastische plaatsen gekomen. Vietnam, vint, ben je daar al geweest? Daar moet je eens naartoe gaan! Fantastisch land. Zalig eten. Thailand heb ik ook al gedaan, maar dat vond ik maar niks, veel te toeristisch. En de Filipijnen, geen aanrader. Het eten is er veel te vettig en je mag er niet eens roken.

Reizen met de boysis tjolen

Of mijn vrouw meegaat op expeditie? Ze heeft dat één keer gedaan, maar we hebben alle twee ingezien dat dat misschien niet het beste idee was. Mijn madam is graag op haar gemak, in een proper hotel waar ze de tijd kan nemen om al haar kleedjes uit te hangen. In de jungle is dat een beetje moeilijker. Reizen met de boys is tjolen, ‘s avonds naar de bar gaan, iets te veel drinken en er ‘s morgens om zes uur weer uit om cacao te gaan zoeken. Neen, het lijkt me beter om die werelden gescheiden te houden.

Mijn madam is graag op haar gemak, in een proper hotel waar ze de tijd kan nemen om al haar kleedjes uit te hangen.

Een paar maanden geleden ben ik met Sergio naar Mexico gereisd voor een reportage in De Morgen. Fantastisch! Ben je al naar Mexico geweest? Tulum, vint, dat is het nieuwe Ibiza. Al de hippies gaan daar naartoe, flowerpower! Bloemen in het haar! Maar je moet je haasten, hoor. Twee jaar geleden kon je er nog een hotelkamer huren voor 70 euro per nacht. Intussen is het 700 euro geworden. De meisjes hebben er nog altijd bloemen in hun haar, maar ze hebben ondertussen ook een Chanelsacoche aan hun arm hangen.