De intimiteit van prins Alexander van België

Redactie KW

Nog tot en met maandag 17 april loopt de expo ‘In de intimiteit van een prins, Alexander van België’ in het XPO-Center Brugge, op de site Oud Sint-Jan. Een indringend portret van een prins die tijdens WO II geboren werd en nooit koning mocht worden, hoezeer hij ook een voorbeeldige zoon wou zijn.

De tentoonstelling is een unieke gelegenheid om binnen te treden in de intimiteit van een uiterst discrete prins. Alexander zag op 18 juli 1942 het levenslicht in het kasteel van Laken. Hij was het eerste kind van koning Leopold III en zijn tweede echtgenote Lilian Baels. Beiden waren in juli 1941 in het grootste geheim getrouwd.

“Prins Alexander mocht in geen geval koning worden”

Geen troonopvolger

Toen dat huwelijk tijdens WO II uitlekte, waren de politieke reacties fel. Koning Leopold III moest een document opstellen waarin stond dat prinses Lilian nooit de titel van koningin zou dragen. Het hield meteen ook in dat alle kinderen uit dit tweede huwelijk nooit in aanmerking mochten komen als troonopvolger. Desondanks werd prins Alexander onmiddellijk in het hart gesloten en aanzien als een echte broer door prinses Joséphine-Charlotte en de latere koningen Boudewijn en Albert II, de kinderen uit Leopolds eerste huwelijk met koningin Astrid, die in 1935 in een auto-ongeluk omkwam. Toch verliepen de eerste levensjaren van prins Alexander niet rimpelloos; eerst in een bezet België, met zijn vader onder zware bewaking in het paleis van Laken. In juni 1944 werd de koninklijke familie gedeporteerd naar het Duitse Hirschstein in Saksen. Nadien leefde het gezin jarenlang in ballingschap in Zwitserland. Pas in 1950 mocht koning Leopold III na een volksraadpleging naar België terugkeren.

De tentoonstelling zit boordevol emoties. Het is prinses Léa, de echtgenote van de op 29 november in 2009 overleden prins Alexander, die het idee kreeg om haar archieven te openen en het publiek een waaier aan voorwerpen, documenten, foto’s en brieven te tonen die de periode 1942-2009 in beeld brengen. Van Laken tot Landsrode met een tussenstop in Argenteuil.

Merkwaardige objecten

Brieven, voorwerpen, tekeningen, foto’s en een film van Nicolas Delvaux tonen de prins en zijn familie zoals we hen nooit eerder zagen. De vitrines laten naast vele familiefoto’s ook merkwaardige objecten, zoals de bril van koning Albert I of het snorborsteltje van koning Leopold III, zien. Prins Alexander werd streng opgevoed door zijn ouders. Het maakte van hem volgens prinses Léa een leergierige persoon die voor alles en nog wat interesse had: cultuur, geschiedenis, wetenschap, muziek, kunst en literatuur.

Doorheen de expositie komen de innige banden tussen de leden van de koninklijke familie op de voorgrond, in een moeilijke periode zoals WO II en tijdens de koningskwestie. “Gelukkig waren er ook momenten van intens geluk zoals bij een geboorte, een huwelijk. Er zijn foto’s waarop we prins Boudewijn met zijn klein broertje, prins Alexander, zien tijdens een behendigheidsspel. De jonge prinsessen Marie-Christine en Esmeralda die door de tuinen van het koninklijke paleis in Laken dollen met hun broertje geven ons een beeld van intieme en intense momenten ver weg van alle protocol“, zegt François-Xavier Remion, de organisator van deze rondreizende tentoonstelling.

In 2006 leidde de menslievendheid van de prins hem en zijn echtgenote prinses Léa tot de oprichting van het Hulpfonds Prins en Prinses Alexander van België, dat minderbedeelden wil helpen.

De expo is elke dag van 10 tot 18 uur gratis te bezoeken in het XPO-Center Brugge. Info: www.expoalexandervanbelgie.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier