De hiphoppers van NTREK zijn terug! Mét debuutplaat!

Rappers Dieter Meeuws en Roeland Horré rammelen in de platenbakken bij dj Bruno Houyet. Dit najaar zullen ze ook hun eigen plaat terugvinden in zijn record store in Kortrijk. © WVH
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Na vier jaar radiostilte laat het Kortrijks-Roeselaarse hiphopcollectief NTREK dit najaar weer van zich horen. In december stelt het zijn debuutplaat Calping voor tijdens een releaseshow in De Kreun. De komende weken laat het viertal alvast enkele teasers op ons los.

Jullie eerste wapenfeit, Mjir Dan Nen Track, dateert alweer van 2012. Wat is er de afgelopen jaren allemaal gebeurd?

Bruno Houyet: “Dieter was de vaste guest-mc tijdens de workshops en live shows van Brihang, en heeft ook veel in de pop-up Pelzen in Roeselare georganiseerd. Roeland stichtte een gezin en ikzelf ging mijn droom achterna en richtte een eigen platenwinkel op. Ook ‘Ljipe Trukn’, die zijn ware identiteit liever niet prijsgeeft en ook niet op de foto wil, bleef de voorbije jaren achter de schermen actief.”

Roeland Horré: “Er is dus heel veel gebeurd, maar er is ook veel niet gebeurd. Met die EP hebben we twee jaar getoerd en het oorspronkelijke plan was om in 2014 nieuw materiaal uit te brengen, maar door onze drukke agenda’s is dat er toen niet van gekomen. In alle stilte hebben we wel aan nieuwe nummers gewerkt en nu voelden we toch de drang om eindelijk eens met die nieuwe tracks naar buiten te komen. Anders blijft dat maar op de plank liggen, terwijl we allemaal ook met nieuwe projecten bezig blijven als beatmaker, dj of mc.”

https://www.youtube.com/watch?v=Xt4FDHPG4O0

Geen EP deze keer, maar jullie debuutplaat. Calping, een notitieboekje?

Dieter Meeuws: “Klopt! Dat is een oud West-Vlaams woord dat wat in de vergetelheid geraakt is. Mijn grootmoeder vroeg me een tijdje geleden of ik nog wat calpingskes kon gebruiken. Ik heb dat woord onthouden en ik vond het de ideale titel voor dit album. Dat is immers een soort van tijdsregistratiedocument geworden met nummers van vier jaar geleden tot nu, zoals je ze in je agenda zou neerschrijven.”

Bruno: “Elf tracks haalden de selectie, vele andere zijn gesneuveld omdat we ze niet meer ‘voelden’. Een rode draad hoef je er niet in te zoeken. Elk nummer staat op zich en gaat over een ander onderwerp. De titels spreken dikwijls voor zich en zijn niet zo vergezocht. De track ‘veel’ gaat bijvoorbeeld over… veel.” (lacht)

Anderzijds staat er wel ‘Lat et kunst zin’ in kleine letters op de cover. Toch niet te licht opvatten dus?

Roeland: “Dat is een uitspraak van Dieter in een van de tracks. Het artwork is van de hand van schilder Alex Deforce en allround creatieveling Jonas Casier. We hebben hen carte blanche gegeven door hen gewoon te laten luisteren naar de plaat en dan zijn ze dus met dit resultaat afgekomen. Aanvankelijk moesten we er even aan wennen, maar nu zijn we er heel tevreden over!”

De hiphoppers van NTREK zijn terug! Mét debuutplaat!

Dieter: “Omdat niemand vandaag nog cd’s koopt en omdat wij zelf echte vinylverzamelaars zijn, komt de plaat alleen online en in beperkte oplage op vinyl uit. Dan krijg je er ook een calping bij met alle teksten en ruimte om ook zelf wat neer te pennen. Dat wordt dus een echt collector’s item, verkrijgbaar vanaf 1 december. De dag ervoor kan je het album al beluisteren via de bekende streamingdiensten en de komende weken droppen we alvast een teaser en een videoclip voor de nummers Nieuwe wind en Oasem.”

Een weldoordacht plan dus. Is het moeilijk om daarbij origineel uit de hoek te blijven komen?

Bruno: “Nu zijn er inderdaad concrete deadlines, waarvoor we de welgekomen ondersteuning van ons platenlabel Fake krijgen, maar voorheen was er eigenlijk totaal geen plan. Alles is gewoon verlopen zoals het is verlopen; heel spontaan en door ons te laten omringen door onze creatieve vrienden, ook voor de video’s bijvoorbeeld. Zo hoort het ook. Als het echt een opgave zou zijn, dan moet je er niet aan beginnen.”

Ontdekkers van Brihang

Dieter is wellicht het bekendste gezicht van NTREK, want hij is de vaste live partner van Brihang. “Nu lijkt het misschien alsof hij ons lanceert, maar eigenlijk was het andersom. We hebben hem ontdekt toen hij amper zeventien jaar oud was en hem bij Fake voorgesteld. Ik herinner me nog hoe ik bij hem thuis kwam en zijn moeder me beviel om mijn schoenen uit te trekken om naar boven te gaan. (lacht) De rest is geschiedenis!”